Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Arjantin Devasa Dış Borcunu Yapılandıramazsa Temerrüde Düşebilir

Halihazırda ekonomik durgunluk, yüksek enflasyon ve borçlulukla boğuşan Arjantin, dış borcunun 65 milyar dolarlık kısmını yeniden yapılandırmak için uğraşıyor.
Arjantin Devasa Dış Borcunu Yapılandıramazsa Temerrüde Düşebilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Güney Amerika’nın ikinci ülkesi olan Arjantin’de şu ana kadar koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 208 olarak rapor edildi. Zaten yaklaşık iki yıla yakın bir zamandır yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk yaşayan Arjantin’de 20 Mart’tan bu yana da Covid-19 pandemisi nedeniyle kısıtlamalar uygulanıyor.

Salgın başlamadan önce de çok büyük bir borç krizi yaşayan ülke buna bir de ekonominin kitlenmesi eklenince dış borcu devasa boyuta ulaştı. Şu anda söz konusu borcun 65 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması için görüşmeler yapılıyor.

Ancak görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa Arjantin son 20 yıl içerisinde üçüncü defa temerrüde düşme riski ile karşı karşıya kalacak.

Arjantin ile alacaklılar arasında yapılan borçların yeniden yapılandırılması görüşmesi Cuma günü sona erecek.
Arjantin Dış Borç
Kaynak: Trading Economics

Arjantin Ekonomi Bakanı Martin Guzman özellikle tahıl ve sığır eti ihracatçısının koronavirüs salgınıyla mücadele etmesi için kaynakların serbest bırakılması sebebiyle dış borcun arttığını söyledi. Arjantin’in 500 milyon dolarlık üç tahvil ödemesini 22 Mayıs’a kadar gerçekleştirmesi gerekiyor.

Bakan Guzman, pandemi nedeniyle borç seviyesinin aşılamaz bir seviyeye geldiğini ve yeniden yapılandırma görüşmeleri sonuç vermezse temerrüdün kaçınılmaz olduğunu aktardı. Verisk Maplecroft Latin Amerika Başkanı Jimena Blanco de ülkenin temerrüt seçeneğini değerlendirmesinin yüksek olduğunu söyledi.

GCM Yatırım Banner

Jimena Blanco Arjantin Yorumu

Ülke 2001 yılında ekonomik krize girerek, 100 milyar dolarlık borcunu temerrüde düşürmüştü. Şimdi koronavirüs salgınının yarattığı etkiyle yeni bir krizin kapıda olduğu belirtiliyor.

IHS Markit kıdemli Latin Amerika analisti Carla Selman, “Kredi verenlerle görüşmeler devam etse bile, en azından geçici bir başlangıç ​​temerrüdü riskinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Hükümetin borçlarını gelecek birkaç yılda da ödemeyeceğinin sinyallerini vermesiyle, uluslararası piyasalarda yeniden güven kazanmalarının neredeyse imkansız olduğunu dile getirdi.

Nobel ödüllü Joseph Stiglitz ve Edmund S. Phelps öncülüğündeki ekonomistler Arjantin’in borç yapılandırmasını destekliyor.

Jeffrey Sachs, Carmen Reinhart ve Thomas Piketty gibi önemli isimlerin de yer aldığı, 138 ekonomist tarafından kaleme alınan makalede, Arjantin meselesine yapıcı yaklaşım yorumu yapıldı. Ülkenin borçlarını ödemek için olumlu bir teklif sunduğu belirtildi.

Bunun yanında “Teklif, IMF’nin, yüksek olasılıkla borç sürdürülebilirliğini sağlamak için Arjantin’in özel alacaklılarından önemli miktarda borç tahsil edilmesinin gerekli olacağını belirten teknik analizine uygun.” değerlendirmesine de yer verildi.

Arjantin Dış Borç
Kaynak: Arjantin Ekonomi Bakanlığı

Arjantin hükümetinin önerisi üç yıllık ödemesiz dönemi, anaparada %5,4 indirim ve 65 milyarlık dış kamu borcunun faiz ödemelerinde %62 indirim yapılmasını içeriyor. Ekonomi Bakanı Guzman, bazı alacaklıların teklifi kabul ettiğini ancak anlaşmanın yapılması için yeterli olmadığını söyledi.

Arjantin’in teklifini destekleyen ekonomistler, sadece büyüyen bir ekonominin verdiği sözleri yerine getirebileceğini fakat Arjantin’in önümüzdeki yıllarda da gelir akışını düzelteceğine dair bir taahhütte bulunmamasının mantıklı olduğunu bildirdi. Sürdürülebilir bir anlaşmanın tarafların yararına olacağını söyleyen ekonomistler, bu durumun tüm ülke ekonomileri için emsal olması gerektiğini vurguladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.