Arjantin devam eden koronavirüs salgınının ortasında, hükümetin sağlık malzemeleri ve ekonomik yardım önlemlerini ödemesine yardımcı olmak için yeni bir varlık vergisini hayata geçirdi. Senato’daki milletvekilleri milyoner vergisi olarak adlandırılan tasarıyı Cuma geç saatlerde 26’ya karşı 42 oyla kabul ettiler.
Yani yaklaşık 12 bin kişinin milyoner vergisi ödemesi gerekecek. Merkez-sol hükümet, yasanın Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisinin tıbbi ekipman ve malzeme satın alması için yararlı olacağını söyledi. Ayrıca küçük ve orta ölçekli firmalara destek sağlamak ve yoksul mahallelere yardım etmek için kullanılan fonlarla 3,7 milyar dolar civarında bir kaynak sağlanacağı tahmin ediliyor.
Arjantin’in 45 milyonluk nüfusu, koronavirüs salgını tarafından sert bir şekilde etkilendi. Ekim ayında 1 milyon doğrulanmış enfeksiyonu aşan yalnızca beş ülkeden birisiydi. Bugüne kadar 39,770 ölüm gerçekleşirken, toplamda 1,5 milyona yakın kişi enfekte oldu.
Sıkı halk sağlığı kısıtlamaları, halihazırda yüksek olan işsizlik seviyelerinden çok yüksek enflasyon oranlarından, artan yoksulluk seviyelerinden ve devasa hükümet borçlarından sersemlemiş bir ekonomiyi de engelledi.
OECD, Arjantin’in gerçek GSYİH büyümesinin bu yıl %12,9 oranında daralmaya işaret edeceğini tahmin ediliyor.Aynı zamanda ülkenin koronavirüs salgınından kurtulmasının diğer tüm büyük ekonomilerin gerisinde kalmasını da bekliyor. Yeni varlık vergisinin yazarlarından biri, bunun ülkedeki vergi mükelleflerinin %0,8’ini etkileyeceğini tahmin ediyor.
Ülkenin iktidar partisinden milletvekili Senatör Anabel Fernandez Sagasti, Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Olağanüstü, çünkü koşullar olağanüstü. Katkıda bulunacak en çok olanlar ile buna ihtiyaç duyanlar arasında bağlantı noktaları bulmalıyız,” dedi.
AFP, vergiden elde edilen gelirin, %20’sinin tıbbi malzemelere, %20’sinin küçük ve orta ölçekli şirketlere, %15’inin sosyal gelişmelere, %20’sinin öğrenci burslarına ve %25’inin doğalgaz girişimlerine gideceğini bildirdi. Muhalefet milletvekilleri ise vergilerin bir defaya mahsus olma ihtimalinin düşük olduğu ve dış yatırımı caydırabileceklerini öne sürerek yeni tedbirleri eleştirdiler.