
İngiliz hedge fonu Autonomy Capital Research LLP, Ağustos ayında %23’e varan kayıpla, 1 milyar dolarlık zarar açıkladı. Zararın büyük ölçüde Arjantin’e bağlı yatırımlardan kaynaklandığı belirtilirken, bu gelişmede Türk varlıklarının payının varlığı henüz bilinmiyor.
İngiliz hedge fonunun yaşadığı 1 milyar dolarlık kayıptan sonra gözler Türkiye başta olmak üzere diğer gelişen ülke piyasalarına çevrildi. Yatırımcılar Arjantin’de yaşanan durumun bulaşıcılık riski olup olmadığını merak ederken, ekonomistler konuya dair değerlendirme yaptı.
Autonomy Capital Rsearch LLP’nin kurucusu Robert Gibbins, fonun en büyük yatırımlarından birini Arjantin’e yaptı.Ölçüsüz harcamaları ve mali kaynaklarını dikkatsiz kullanması sebebiyle sürekli ekonomik bir darboğaza giren Arjantin, 2000’li yılların başından bu yana kriz söylentileri ile gündemde yer alıyordu. Ancak son dönemde bu söylentiler daha gerçek bir boyuta taşındı.
Gerek borç yapısı gerekse ekonomik kırılganlıkların yaşandığı ülkede krizin etkileri daha net bir şekilde hissedilmeye başlandı. Arjantin pezosu dolar karşısında en kötü performansı gösteren gelişen ülke para birimi olurken yaşanan krizin diğer ülkelere bulaşma riski de endişe yarattı. Krizin her geçen gün derinleştiği Arjantin’de hükümet finansal piyasaları dengelemek amacıyla geçtiğimiz günlerde sermaye kontrolünü başlattığını açıkladı.
Yaşanan gelişmeler doğrultusunda yatırımcılar geçtiğimiz yıl Arjantin’in toparlanmaya başlayacağı ve temerrüde düşmeyeceği beklentisiyle Hazine tahvillerinde pozisyon almaya başlamıştı.
Autonomy Capital’in kurucusu Robert Gibbins de bu beklenti doğrultusunda 100 yıl vadeli Hazine tahvili pozisyon alırken geçtiğimiz ay hesaplar beklendiği gibi olmadı. Fonun tamamı Ağustos ayında %23’e denk gelen 1 milyar dolar civarında zarar etti.
Arjantin’de yaşanan kayıptan sonra yatırımcılar bu durumun diğer gelişen ülke piyasalarını etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor.Konuya hakim kaynaklardan elde edilen bilgiye göre bu durumun Türkiye pozisyonlarını etkilemeyeceği düşünülüyor. Çünkü Türkiye pozisyonu alan yatırımcıların daha çok kısa vadeli fonları tercih ettiği belirtiliyor.
Ek olarak Türkiye piyasasının önceki dönemlerdeki kadar likit olmaması ve 2018 yılının üçüncü çeyreğinde görülen pozisyon azaltılması nedeniyle, ülkeden çok fazla sermaye çıkışı olması öngörülmüyor.
Vanguard Gelişen Piyasalar Birim Yöneticisi Nick Eisinger, Arjantin’de yaşanan durumun kendine özgü bir gelişme olduğunu söyledi.Arjantin’de yaşanan gelişmenin siyasi oynaklık ve iç meselelerden kaynaklandığını düşünen Eisinger, diğer yandan bulaşıcılık riskinin sınırlı ölçüde olduğunu belirtiyor. ABD tahvillerinde yaşanan rallinin Arjantin varlıklarından çıkışı desteklemesinin de gelişen piyasa endekslerine kayıp getirdiğini ekliyor.
Arjantinli yatırımcıların kuyruk riskini göz ardı ederek uzun vadeli yatırım yaptıklarını belirten ekonomist sözlerine şeklinde “Şu ana kadar sınırlı bulaşıcılık riski görüyoruz ve şu anda Arjantin’in siyasi oynaklık ve istikrarsız fonlama durumu göz önüne alındığında kendine özgü olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde devam etti.
Türkiye’ye yatırım yapan Fransa merkezli bir şirket tarafından yapılan açıklamada ise Arjantin’de yaşanan satışların diğer ülkelere yayılma ihtimalinin şu an için görülmediği belirtildi. Diğer birçok ekonomistten benzer açıklamalar gelirken, Türkiye’nin kendi içinde yaptığı bir politika hatası sebebiyle bu durumu yaşayabileceği konusunda da uyarıda bulunuldu.