Dünyada her ülkenin kendine has ve özgü kuralları vardır. Ülkelere göre değişen trafik kurallarını buradan okuyarak boyut analizi yapabilirsiniz. Hep merak edilen ve bir türlü karşılığı olmayan konulardan biri de İngiltere ve Japonya gibi ülke araçlarının direksiyon tertibatı neden sağda? Buna yönelik farklı onlarca teori üretildi. Donut Media‘nın son videosunda bu konu üzerine oldukça güzel animasyonlu bir anlatım yapılmış. Ve trafiğin akış yönüne dair teoriler üretilmiş.
En başta, sağ – sol direksiyon olaylarının otomobilin icadıyla değil, ondan binlerce yıl öncesine dayandığı anlatılmış. Şaşkınlık veren bu bilgiler, bazı imparatorlukların at arabaları üzerinde yapılan kullanım şekillerine göre karar verildiği söyleniyor.
Direksiyon Roma İmparatorluğu döneminde şekil almaya başlamış.
Yani baktığımızda her şey 6000 yıl öncesine dayanıyor. İnsanların ticari ve yaşam yolculukları için en uzun ve en çok yolu Roma İmparatorluğu yaptırmış. Romalıların kontrollerde ve bazı işlerde sağ ellerini kullanması, atlarının da sola meyilli duracak şekilde olmasını sağlanmış.
Ancak Napolyon’un emri ile sistemde değişikliğe gidilmiş.Kısa süre sonra Napolyon’un isteği ile herkes artık sağ tarafta seyahat etmeye başlamış. İngiltere ve Fransa’nın farklı bölgelerde koloni kurmasıyla da gidiş yolunun sol kısmından sağdan yönetimli direksiyon sistemi de taşınmış oldu. Fransa’da son sürüş pozisyonu şu anda solda ve kaynaklara göre de çok kısa süreli bu şekilde bırakılmış.
Öte yandan Avrupa ülkelerinin de bazılarında trafiğin aktığı kısımda karışıklıklar olmuş. İsveç halkı da trafiğin soldan akması için oldukça direnmiş. Hatta halk oylamasından “yolun solundan gidilsin” çıksa da parlamento 1963 yılında trafiğin akış yönünü soldan sağa almış.
İlginizi Çekebilir :
Konunun diğer kısmında Avusturalya Hindistan’ın neden soldan sürüş, Fas ve Vietnam gibi ülkelerin de neden sağdan sürüşe sahip oldukları merak ediliyor. Ayrıca Birleşik Devletleri bir İngiliz kolonisi olarak kabul edilmesine rağmen onların da neden soldan sürüş direksiyon yapısında oldukları sanırım ayrıca araştırılıyor.