Bilindiği üzere son dönemde Corona virüsü nedeniyle dünyadaki yaşam düzeni baştan aşağı değişmiş durumda. Çin’den tüm dünyaya yayılan salgın nedeniyle milyonlarca insan evlerine kapanmak durumunda kaldı. Ülkeler virüsün yayılmasını önlemek adına sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere pek çok kısıtlayıcı tedbir uygulama kararı aldı.
Uzmanlar virüsün yayılmasının önüne geçmek adına sosyal mesafenin en önemli konu olduğuna dikkat çekiyor. Bu mesafenin sağlanması ve virüsün kontrol edilmesi adına teknoloji şirketleri çeşitli uygulamalar ve hizmetler geliştirmeye başladı. Geçtiğimiz süreçte
Silikon Vadisi’nin dev şirketleri Apple ve Google, bu kapsamda bir araya gelmiş ve Corona virüsüne karşı yeni bir takip uygulaması geliştirmeye başladıklarını duyurmuşlardı. Uygulamaya dair her geçen gün yeni haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak API’nin kullanım detaylarına dair yeni bilgiler ortaya çıktı.
API’nin Sahip Olacağı Politika Yayınlandı
Teknoloji devleri tarafından geliştirilen mobil takip uygulamasının güvenlik anlamında herhangi bir şüpheye sahip olmaması gerekiyor. Corona virüsü için geliştirilen takip uygulaması halk sağlığı ve hükümetler tarafından ortaklaşa kullanılacak. Geçtiğimiz günlerde Bildirim API’sinin ilk beta sürümü yayınlanmıştı. Son olarak Android ve iOS’ta kullanılacak uygulamanın örnek kodları ve kullanıcı arayüzü paylaşıldı.
Uygulama politikasına göre resmi halk sağlığı kurumları ve hükümetlerin kullanımına sunulacak. Geliştirilen API’nin çalıştırılması için kullanıcıların gönüllü olması gerekiyor. Uygulamanın en önemli aracı ise maruz kalma olacak.
Apple ve Google takip uygulamasında kullanıcılardan en az oranda veri toplanacağını garanti ediyor. Takip uygulaması olması nedeniyle akıllara konum verilerinin nasıl kullanılacağı sorusu geliyor. API’nin politika belgesinde bu verilerin başka uygulamalar tarafından kullanılmayacağına dikkat çekiliyor.
Uygulamada Sona Yaklaşılıyor
Halen geliştirme aşamasında olan takip uygulamasında sona yaklaşıldığı belirtiliyor. Mayıs ayının sonu itibarıyla genel sürümün kullanıcılara sunulması hedefleniyor. Söz konusu uygulamaların ülkelere özel olarak geliştirileceği ve her ülke için bir tane olacağı belirtildi. Apple e Google söz konusu takip servisinin çok sayıda uygulama mağazasında olmasını engelleyecek tedbirler alacaklarını açıkladı.
Her iki şirket de kendi uygulama mağazalarından maruz kalma API’sini yayınlayacak. App Store ve Play Store aracılığı ile yayınlanacak bu uygulamalar aynı zamanda halk sağlığı kurumlarına sunulacak. Bu kurumlar API sayesinde kendi uygulamalarını geliştirme imkanına sahip olacak.
Geliştirilen sistem veri ihlali ihtimalini önlemek adına bluetooth altyapısı üzerine kuruluyor. Son verilere göre Corona virüsü nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybeden insan sayısı 250 bini geçti. Toplam vaka sayısı ise 3.5 milyonu geçmiş durumda ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor.
Geliştirilen uygulamanın insanları sosyal mesafeyi sağlaması adına önemli rol oynaması bekleniyor. Uzmanlar salgının ikinci hatta üçüncü dalga yapabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.