Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından Türkiye’ye yönelik hazırlanan 2022 yılı raporu Genel Kurul’da yapılan oylamada 18’e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili ise çekimser oy kullandı. Raporda Türkiye’nin tahıl koridoru konusundaki çabaları takdir edilirken birçok konuda tutumunu değiştirmesi için çağrı yapıldı.
Parlamento, temel haklar ve hukukun üstünlüğü gibi konularda Türkiye’yi eleştirirken Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecini sonlandırmayı kapsayan değişikliği 460 oyla reddetti. Önerge, 2022 Türkiye raporunda yer almadı.
Türkiye’de meydana gelen ve asrın felaketi olarak tanımlanan depremlere dikkat çeken raporda, duyulan üzüntüye vurgu yapıldı ve AB’nin sürece yönelik destek vermeyi sürdürmesi gerektiği belirtildi.
“İsveç’in NATO Üyeliği Onaylanmalı”
Türkiye’nin Ukrayna’daki toprak bütünlüğüne olan bağlılığının memnuniyetle karşılandığı aktarılırken AB’nin Rusya’ya yönelik politikasıyla yüzde yüz uyum göstermesi gerektiği paylaşıldı.
Karadeniz Tahıl Girişimi’ne verilen destekten dolayı takdir edilen Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine en kısa sürede onay vermesi istendi.
AİHM Kararlarına Uyma Çağrısı
Demokrasi, yargı, medyanın bağımsızlığı, farklı etnik ve dini gruplarla LGBTİ haklarına dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının tümüne uyması konusunda çağrı yapıldı.
Türkiye’nin çevre ve iklim eylemiyle ilgili AB direktiflerine ve kanunlarına uyması gerektiği ifade edildi.
Türkiye’ye Politik Eleştiri
AP, Türkiye’nin dış politikası ile AB’nin dış politikasının birçok açıdan farklı olduğunu vurgularken Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta ve Libya’da oynadığı role yönelik eleştirilerde bulundu.
Kıbrıs’taki tek çözüm yolunun tek uluslararası yapıya sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde olacağı iddia edildi.
Türkiye’nin sığınmacılar konusundaki adımlarına işaret edilen raporda, söz konusu çabaların takdir edildiği paylaşıldı ve AB’nin Türkiye’ye daha fazla destek vermesi gerektiği savunuldu.
Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkisi
Parlamento, Türkiye’nin birçok açıdan stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak AB ile ilişkilerin uzun vadeli ve iş birliği temeli üzerine inşa edilmesi gerektiğini belirtildi.
Raporda, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin hali hazırdaki şartlar içinde yeniden başlatılamayacağı yer aldı. İlişkilerin iyileşmesi için karşılıklı çıkarları barındıran “paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulunmasına yönelik bir sürecin başlatılması önerildi.