
İngiltere Brexit sürecinde 50. maddeye göre Mart sonunda sürenin sonuna geliyordu. Ülkenin sürenin uzatılmasına dair bir talebinin görülmemesi dikkat çekerken harekete rölatif algılanan mesaj mevcut anlaşma ve içeriğinde yer alan İrlanda sınırı maddesinin yeniden tartışılmaya açılmayacağı yönünde okunabilir. İngiltere’nin bu alanda değişiklik istemesi durumunda ise Brexit sürecinin tamamlanmasından sonra gündemi meşgul edebilecek konumda öngörülecek konu olarak değerlendirilebilir.
Süre Uzatımına Gidilmemesi Anlaşmasız Brexit Zillerini Çaldırabilir
Theresa May AB ile imzaladığı anlaşmayı geçtiğimiz yılın son ayında parlamentoya sunacaktı ancak bu toplantı Ocak ayına ertelenmişti. Geçtiğimiz haftalarda ciddi bir red çıkarak sonucun May aleyhine gelişmesi, güvenoyu gündemini araladı ve May bu güvenoyunu almıştı. Daha sonra May tarafından sunulması beklenen “B” planı gündeme gelmişti. Ancak “B” placı ciddi bir eleştiri aldı çünkü “A” plandından pek de farklı değildi. Gelişmenin devamında bazı partilerden “B” planına destek geleceği yönünde açıklamalar dikkatimizi çekmişti.
Olası referandum gündemi meşgul ederen, sürecin sonuna yaklaşılması ve yukarıda belirttiğim gibi bir uzatmaya gidilememesi İngiltere’nin Avrupa’dan anlaşmasız ayrılacağının ihtimalini daha da artırdı. Bu bağlamda finansallar tarafında ciddi problemlerin çıkabileceği analistler ve hükümet yetkilileri tarafından duyurulmuş olsa da gidişatın bu yönde olması ihtimali ağırlık kazanmaya başladı. Ticari anlaşmaların yapılmadığı bir Brexit’te İngiltere para birimi ve ülke varlıkları üzerinde ciddi bir baskı gündeme gelebilir.
Anlaşmalı ve Anlaşmasız Ayrılıkta İngiltere Türkiye Yansıması ve GBP/USD İncelemesi
Olası Brexit senaryolarında anlaşmalı ve anlaşmasız süreçler karşımıza çıkarken, akıllara gelen bir soru da bu gelişmelerin Türkiye İngiltere bağlantısına olacak etkileri oluyor. Birinci durumda anlaşmalı bir ayrılık söz konusu olması halinde ticari hareketler üzerinde herhangi bir değişim olmayacak. Avrupa tarafı ile Türkiye arasındaki anlaşma gereği duruş değişmeyecek. İkindi durumda ise İngiltere’nin anlaşmasız bir ayrılık yaşaması durumunda Türkiye ile tekrar anlaşmalara gidilmesi söz konusu olacak. Yani gelişme özetinde Türkiye açısından her iki sonuçta da ciddi bir negatif yansıma beklenmemekte.
GBP/USD paritesine bu başlıklar baskısında bakıldığında gevşemenin yatay bir bant olarak grafik çizdiği gözlenmekte. Parite %0.15 değer kaybı ifadesiyle 1,3015 seviyesinde fiyatlanmakta. Teknik indikatörler tarafında tüm veriler kırmızı ışıklar yakarken, 1,3069 seviyesinde takip edilen 200 günlük hareketli ortalamanın altındaki salınım negatif teknik tarafı tekrar teyit eden bir veri olarak değerlendirilebilir.