McDonald’s, KFC ve Pret a Manger, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının tedarik zincirlerinde önemli aksaklıklara yol açacağı konusunda uyarı yapan İngiliz şirketler arasına katıldı. Söz konusu şirketler Pazartesi günü Birleşik Krallık milletvekillerine gönderdikleri mektupta, İngiltere’nin AB ile ticareti koruyan bir çıkış anlaşması olmadan bloktan ayrılması durumunda yiyecek seçeneklerini, kalitesini ve dayanıklılığını koruyamayacakları konusunda uyarıda bulundular.
“Beklenmedik planlar konusunda tedarikçilerimizle yakın olarak çalışsak da tedarik zincirindeki tüm riskleri azaltmak mümkün değil” ifadeleriyle dikkat çeken şirketler, Brexit hususundaki endişeleri yeniden gün yüzüne çıkardılar.
Kaldı ki mektup fast food üreticilerinin yanı sıra ülkenin en büyük süpermarket zincirlerinin temsilcileri ve İngiliz Perakendeciler Birliği tarafından da imzalandı.Sonuçta, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına yalnızca 60 gün kalmıştı ve Başbakan Therese May tarafından müzakere edilen çıkış anlaşmasının İngiliz milletvekilleri tarafından reddedilmesiyle düzensiz bir Brexit için endişeler artıyordu. Bu noktada gıda tedarikçileri, Avrupa Birliği’nden ayrılmanın ithalat maliyetlerini büyük ölçüde artıracağını ve gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacağı konusunda uyarı yaptı.
Şirketler ayrıca mümkün olan her yerde stoklama yaptıklarını fakat tüm depoların halihazırda kullanıldığını ve çok az depolama alanının olduğunu vurguladı. Buna cevaben bir Başbakan sözcüsü, İngiltere’nin güçlü yerli üretim ve ithalat da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklara dayanan yüksek gıda güvenliğinin olduğunu söyledi. Tabii bu açıklama mevcut endişeleri ortadan kaldırmaya yetmedi.
Örneğin, Airbus geçen hafta anlaşmasız Brexit durumunda İngiltere için çok zararlı olacak kararlar alabiliriz şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ford da anlaşmasız Brexit’in 2019’da 800 milyon dolara mal olacağını duyurmuştu. Sony, Brexit belirsizliği nedeniyle Avrupa’daki genel merkezini Londra’dan Amsterdam’a taşıyacağını söylemişti.
Finansal hizmetler şirketleri de 1 trilyon dolarlık varlıklarını ülke dışına çıkartıyorlardı. Kısacası pek çok şirket, Brexit nedeniyle kendisini güvence altına almaya çalışıyordu ve bu hamleler genel olarak İngiltere ekonomisine zarar verecek nitelikteydi. Gıda üreticileri de mektuplarında bu duruma işaret ederek milletvekillerinden 29 Mart’ta anlaşmasız bir Brexit riskini ortadan kaldırmaları için parlamentodaki meslektaşlarıyla birlikte çalışmalarını istedi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.