Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara-Niğde Otoyolu ile ilgili bilgiler verdi. Bakanlığın sitesinden yapılan açıklamaya göre Karaismailoğlu, otoyoldan yıllık bazda zamandan 450 milyon TL, akaryakıt tüketiminden 278 milyon TL, toplamda ise 728 milyon TL’lik tasarruf sağlandığını söyledi.
Otoyol ile karbon emisyonunun 57 bin ton azaltıldığını da ekledi. Son 20 yılda, ulaşım ile ilgili her sektöre yatırım yapıldığını, Türkiye’nin altyapı ile ilgili sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğünü belirtti.
Verilen her sözün yerine getirildiğini, aralıksız çalıştıklarını söyleyerek Ankara-Niğde Otoyolu hakkında detayları vermeye devam etti.
Tamamı 16 Aralık 2020’de trafiğe açılan Ankara-Niğde Otoyolu’nun, 275 kilometre ana gövde, 55 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplamda 330 kilometre uzunluğunda olduğunu aktardı.
Otoyolun, Edirne’den başlayarak İstanbul ve Ankara üzerinden Güneydoğu’ya kadar gittiğini ifade etti. Ayrıca yapılması hedeflenen Şanlıurfa-Habur Sınır kapısını da kapsayan TEM (Trans European Motorway) Otoyolu’nda ulaşımın kesintisiz bir şekilde sağlandığının bilgisini verdi.
Ankara-Niğde Otoyolu ile Kaç Saat Tasarruf Edildi?Bakan, otoyolun hizmete açılmasından önce 4 saat 14 dakika olan seyahat süresinin, projenin hayata geçirilmesiyle 2 saat 22 dakikaya indiğini ortaya koydu.
Açıldığı günden bu yana otoyoldan 8 milyon 961 aracın geçiş yaptığını duyurdu.
“Türkiye’nin Geleceğini İnşa Ediyoruz”20 yıllık süreçte, otoyol ağının 2 kattan fazla artırıldığını ve 3 bin 633 kilometreye ulaşıldığını söyledi.
Karaismailoğlu, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde, projelerine devam edeceklerini duyurdu.
Hedeflerinin, 2053 yılına kadar otoyol uzunluğunu 8 bin 325 kilometreye yükseltmek olduğunu aktararak “Türkiye’nin geleceğini inşa etmeyi sürdüreceğiz. Yaptığımız her yatırıma bir kulp bulmaya çalışanlara rağmen, yolumuzda ilerliyoruz.” dedi.
20 Yılda 1,6 Trilyon TL’lik YatırımBakan, geçtiğimiz günlerde, 2003-2022 yılları arasında ulaşım ve haberleşme altyapılarına yapılan yatırımların 1 trilyon 670 milyar TL olduğunu duyurmuştu.
Havacılık alanında, Türkiye’yi küresel bir merkeze dönüştürdüklerini, havalimanı sayısının 2053’e kadar 61’e ulaşacağının altını çizmişti.