Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ankara, Google’ın Dijital Teklif için Masaya Oturmasını İstiyor

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google'ın Dijital Teklif için masaya oturmasını istiyor. Detaylar haberde...
Ankara, Google’ın Dijital Teklif için Masaya Oturmasını İstiyor
HABER GİRİŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Türkiye’de çalışmalarına hız verilen Dijital Teklif Yasası hakkında konuştu. A Para’ya katılan Yaman, dijital telif konusunun dünyadaki örnekleri gibi Türkiye’de de olması gerektiğini belirtti.

Yaman, “Brüksel’de, Londra’da, Paris’te ne varsa Google hangi anlaşmaya bağlı kalıyorsa Ankara’da da onu istiyoruz. Bu kırmızı çizgimiz.” açıklamasında bulundu.

“Google’ın Dijital Teklif için Masaya Oturmasını İstiyoruz”

Google’ın çifte standart yapmasını istemediklerini dile getiren Yaman, “Dijital telif için masaya oturmasını istiyoruz. Geçen dönemde bu konuşuldu, ancak araya deprem girdi. Yeni dönemde bütçeden sonra onları çağıracağız. Paydaşları bir araya getireceği.” ifadelerini kullandı.

Google ile içerik üreticileri arasında sözleşme yapılması gerekildiğini, bu konuda biz düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi.

Bu konunun birkaç aşaması olacağını dile getiren Yaman, ilk aşamanın Fikir ve Sanat Eserli Kanunu’nu güncellemek olduğunu söyledi. Bu konuda hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem de TBMM’nin hazırlığının olduğunu dile getirdi. Haberin telif kapsamına alınmasının gündeme geleceğini, ondan sonra sözleşme için Google ile masaya oturulacağını aktardı.

GCM Yatırım Banner

Yaman, Avustralya, Fransa ve Almanya gibi birçok ülkede dijital teklif yasasının hayata geçildiğini, Google ve Meta’nın platformları üzerinden kullanıcılara sundukları içeriklerin karşılığında yayıncılara ödeme yapması zorunluluğu doğduğunu belirtti.

Türkiye’de yasanın henüz hayata geçmediği için Google başta olmak üzere arama motorları ve sosyal platformların yayıncılara telif ödemesi yapmadığını aktardı.

Dijital Teklif Yasası Nedir?

Söz konusu yasa dijital ortamda üretilen veya yayınlanan eserlerin teklif hakkını koruyor. Bu ortamda paylaşılan içerikler doğru ve hassas bir şekilde denetleniyor.

Dijital Telif Yasası’nı amacı ise şu şekilde:

“Eser sahiplerini haklarını korumak, bu eserlerin izinsiz kullanımını veya çoğaltılmasını önlemek, cezai yatırımlar getirmek.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.