Haftanın ilk işlem gününde Türkiye, güne kötü haberlerle giriş yaptı. Ülkenin güneyinde meydana gelen ve çevre ülkelere de yayılan deprem fırtınasının ardından piyasalarda şok etkisinin yaşanabileceğine dair endişeler gündeme geldi.
İngiliz haber ajansı Reuters’ta yer alan haberde ise bu endişeler karşılık buldu. Türk lirasının değerindeki düşüşlere, yüksek enflasyonun yanı sıra depremin yarattığı kaotik ortam da eklendiğinde iyiye giden borsa yine altüst oldu. BİST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününde yüzde 4’ün üzerinde düşüş yaşadı.
InTouch Sermaye Piyasaları’ndan döviz analisti Piotr Matys, Türkiye’de 3 ay sonra yapılacak seçimlere atıf yaparak, “Türkiye’nin güney kesiminin güçlü bir depremle sarsılması ile yaşanan trajik olaylar, büyük olasılıkla Mayıs ayında yapılacak olan kritik seçimler öncesinde ek bir belirsizlik kaynağıdır” dedi.
Yurt dışından Gelen Veriler TL Üzerinde Baskı Kuruyor
Haberde, gelişmekte olan ekonomilerdeki para birimlerinin dışarıdan gelen verilerle ne kadar zorlandığına dikkat çekildi.
Söz konusu ekonomilerin, geçen hafta ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz artırım kararlarıyla ve Amerika’nın beklentileri aşan tarım dışı istihdam artışıyla birlikte yurt dışındaki gelişmelerin yarattığı baskı karşısında zor durumda kaldığı belirtildi.
Bu ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Jeopolitik riskler nedeniyle daha fazla zorlanan Ankara’nın bir de Rusya’ya uygulanan yaptırımların hedefine alınma tehdidi, Türkiye ekonomisinde sert rüzgarları estirdi.
Deutschebank’tan sonra en büyük ikinci banka olarak gösterilen Commerzbank’ta analist olan Tatha Ghose, Türkiye’de ekonomi yönetimi enflasyon verileriyle övünse de durumun iyiye işaret etmediğine dikkat çekti.
Dünya geneliyle karşılaştırıldığında yüzde 50’nin üzerinde kalmaya devam eden ve kronikleşen enflasyonun endişeleri artırdığını açıkladı.