İnfo Yatırım 2024 Strateji Raporu’nu yayımladı. 2023 yılının hem yurt içinde hem de yurt dışında belirsizlik ortamının yüksek olduğu bir yıl olduğu ve bunun da fiyatlamalara yansıdığı belirtildi. Şubat ayında meydana gelen ve 11 kentimizi etkileyen depremlerin yanında, yılın ikinci çeyreğinde seçim süreci ve daha sonra Orta Doğu‘da yaşanan savaşın belirsizliği artıran faktörler arasında yer aldığı açıklandı.
Seçim sonrasında ekonomi yönetiminde gerçekleşen rasyonel değişimlerin güven ortamını artırdığını ve bunun da yabancı yatırımcıya pozitif anlamda yansıdığı belirtildi. 2024 yılında atılan bu olumlu adımların rakamlara sirayet etmesini bekleyen İnfo Yatırım analistleri bunun da reel getirilerin pozitife dönmesini sağlayacağını vurguladı.
Hem yurt içi hem de küresel etkenler göz önünde bulundurulduğunda bazı kırılganlıklar olsa da büyük resme bakıldığında Türkiye adına önümüzdeki sürecin büyük fırsatlar barındırdığı düşünülüyor.
“Ne Alırsam Gitti” Devri Bitti
Pandemi sonrasında yatırımcıların borsaya yönelmesi ve diğer enstrümanların daha zayıf kalması borsada ciddi bir rallinin yaşanmasını sağlamıştı. Borsadan hiç anlamayan kişiler bile bu dönemde yüksek getir elde etti.
İnfo Yatırım raporunda 2022 yılında ve nispeten de 2023 yılında “ne aldıysak gitti” durumunun yaşandığını fakat 2024 yılında bunun olmasını beklemedikleri söylendi. Risksiz getirilerin enflasyona yaklaşmasının borsanın artık alternatifsiz olmadığını gösterdiği, yatırımcı sayısının da dört aylık yükselişin ardından ilk kez gerilediği belirtildi.
Eylül ayında açıklanan orta vadeli planda 2024 yılında beklenen enflasyonun yüzde 36 olması, politika faizinin yüzde 40 olması sebebiyle reel getirideki pozitifliğin yabancı yatırımcı ilgisini artırabileceği aktarıldı.
Genel düşünce ise piyasadan önce yabancı yatırımcıların borçlanma araçları ile yurt içine gelebileceği yönünde.
Yabancı Kuruluşlar Ekonomi Yönetimine Güveniyor
Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yönetimindeki ekonomiye güvendiği belirtildi.
Yapılan açıklamada, “Bekle/gör politikası yapan yabancı kuruluşlar kısa sürede rasyonalite çerçevesi içerisindeki açıklamalar ve atılan adımlarla görünümü yükseltse de ileride atılacak adımlara ve adımların rakamlara sirayet etmesine odaklanmış durumda.” ifadesine yer verildi.
2023 Yılının Yüzde 65,5 Enflasyonla Kapanması Bekleniyor
Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduattan (KKM) TL mevduatlara geçiş kapsamında yeni adımlar atmaya devam ettiği bu gelişmelerin hem dolarizasyonu azaltıp hem kur korumalının yavaş yavaş gündemden düşmesini sağlayacağı ifade edildi.
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 40’a yükselttiğine dikkat çekilirken enflasyon beklentileri açıklandı. Enflasyonun Aralık’ta aylık bazda yüzde 3,5 artması, bununla beraber 2023 yılının yüzde 65,5 ile kapanması bekleniyor.
Enflasyonun 2024 yılının Mayıs ayında yüzde 70 – 75 ile pick yapması bekleniyor. Kurumun 2024 yılında politika faiz beklentisi yüzde 30-35, enflasyon beklentisi ise yüzde 40 olarak işaret ediliyor.
Borsa için Riskler ve Fırsatlar
Yabancı ilgisinin artmasını bekleyen İnfo Yatırım analistleri, borsa için bizi bekleyen risklere ve fırsatlara da değinmiş.
Buna göre düşen iç talep, risksiz getirilerin enflasyonu yenmesi, ihracatın beklendiği kadar artmaması, zayıf dış talep, daralan krediler, düşen sabit sermaye oluşumu, cari açık ve bütçe açığı sebebiyle kamu destek ve teşviklerinde yapılan kesintiler mevcut riskler arasında sıralandı.
Borsa tarafında yatırımcıların takip etmesi gereken fırsatlar arasında ise yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının not yükseltmesi, tedarik zincirinde yaşanan aksaklık nedeniyle Türkiye’nin küresel üretim merkezi olma olasılığı, enerji dağıtım merkezi projesi ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kaynaklı alternatif pazar konumu, 2024 yılının ikinci yarısından sonra küresel para politikalarının gevşeme olasılığı, dolarizasyonun azalarak yabancı para fon ya da getirilere olabilecek vergi düzenlemeleri ve ihracat artışı sıralanıyor.
2024 Yurt İçi Sektör Beklentileri
Raporda 2024 yılının bankalar açısından zorlu bir yıl olabileceği belirtiliyor. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artmasının, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkında yaptığı olumlu değerlendirmelerin, CDS puanının düşmesinin, hem yerli hem de yabancı yatırımcı nezdinde bankalara bakış acısını pozitif etkileyeceği öngörülüyor.
2024 yılında özel bankaların kamu bankalarına göre daha ön plana çıkması beklenirken, “Bankaların değerleme çarpanları ve özsermaye karlılık beklentileri birbirlerine çok yakın olmakla birlikte GARAN’ı kredi – mevduat faiz makas yönetimi ve TÜFE endeksli kağıt ağırlığının azlığı ile AKBNK ve YKBNK’yı al-sat getirilerindeki düşüşün telafisi etme tarafındaki güçlü politikaları nedeniyle ön plana çıkmasını bekliyoruz.” ifadesine yer verildi.
Bir diğer önerilen sektör ise sigortacılık oldu. 2023 yılında en çok yükselen sektör grubu olan sigortacılığın, 2024 yılında finansal yatırım portföylerindeki yüksek getirilerle olumlu ayrışmaya devam edeceği öngörülüyor.
Takip listesinde yer alan sigorta şirketleri ise Anadolu Sigorta (ANSGR), Aksigorta (AKGRT), Türkiye Sigorta (TURSG) olarak sıralanıyor.
Aracı kurumlar sektörü açısından önümüzdeki senenin daha zorlu geçebileceği, finansal kiralama ve faktoring sektörünün ekonomi yönetiminin uyguladığı parasal sıkılaşma ve faiz artırımları ile finansman ihtiyacı ile krediye erişimin zorlaşması olan şirketler için öne çıkan bir alternatif olmaya devam ettiği, ulaştırma, gıda ve perakende sektörleri için de olumlu beklenti içinde olunduğu aktarıldı.
Gıda sektörüyle ilgili olarak “Yüksek mağazacılık ve ürün üretimi açısından BIMAS, SOKM ve MGROS, finansal olarak karlılığının pozitif kalmasını beklediğimiz ULKER takip listemizde yer alan gıda perakende şirketleri olarak ön plana çıkıyor.” bilgisi paylaşıldı.
Parasal sıkılaşma ve iç talepteki düşüş nedeniyle giyim ve otomotiv sektöründe baskı beklendiği, kredilerin daralmasının gayrimenkul için risk oluşturduğu aktarılırken, holdingin gelecek yıl öne çıkacak sektörler arasında yer alacağı kaydedildi.
Kurumun genel olarak tüm sektörler için takip ettiği hisseler arasında;
ARCLK, VESBE, BOBET, CIMSA, KCHOL, SAHOL, AGHOL, ALARK, EKGYO, TRGYO, OZKGY, FROTO, TOASO, KARSN, MAVI, BIMAS, MGROS, SOKM, ULKER, TAVHL, THYAO, PGSUS, ISMEN, ANSGR, AKGRT, TURSG, AKBNK, GARAN, YKBNK gibi isimler bulunuyor.