
ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışma, koronavirüs korkularının Amerikalıların endişeleri arasında ilk sıraya yerleştiğini gösterdi.
Ölüm sayısının 23 bin 600’ü geçtiği ve 585 binin üzerinde vakanın görüldüğü ABD’deki tablo giderek kötüleşirken, korkular da giderek artıyor. Düşünce kuruluşunun 3-29 Mart aralığında yaptığı anketin sonuçları da insanların olaya bakış açısını gözler önüne seriyor.
Buna göre Amerikalılar terörizm, nükleer silahların ve siber saldırıların yayılması dahil birçok uluslararası konuyu ulusun refahına yönelik büyük tehditler olarak görmeye devam ediyor.
Ancak COVID-19’un yayılması, anketin yapıldığı dönem içinde Amerikalılar tarafından en büyük tehdit olarak gösterildi. Pew Research Center çalışmasında yetişkinlerin %98’i bunun en azından küçük bir tehdit olduğunu belirtirken %79’u salgını ülke için büyük bir tehdit olarak nitelendirdi.
Oranın 2014’te Batı Afrika’nın Ebola salgınının ortasında bulaşıcı hastalıklarla ilgili endişe seviyesinden 27 puan daha yüksek olması dikkat çekti.
Ancak ankette salgının tek tehdit olarak görülmediği, Amerikalıların; Çin ve küresel ekonominin durumuyla ilgili endişelerinin de arttığı görüldü.Hem bulaşıcı hastalık hem de ekonomi hakkındaki endişelerin Trump’ın 13 Mart’ta ulusal olağanüstü hal ilan etmesinin ardından yükseldiği anlaşıldı.
ABD’liler en büyük tehdit olarak salgını görürken arkasından sırasıyla terörizm, nükleer silahların yayılması, siber saldırılar, Çin’in etkisi-gücü, küresel iklim değişikliği, Rusya’nın gücü-etkisi, küresel ekonominin durumu, küresel yoksulluk, çok sayıda insanın bir ülkeden diğerine göç etmesi, ülkeler ya da etnik gruplar arasındaki uzun süreli anlaşmazlıklar geldi.
Anket yapılanlarının yüzde 55’i küresel ekonominin durumunu büyük tehdit olarak nitelerken, yüzde 37’si küçük tehdit ve yüzde 7’si tehdit değil olarak bildirdi.Kurumun önceki anketlerindeki sonuçlarına bakıldığında Amerikalıların bulaşıcı hastalık, Çin etkisi ve küresel ekonomi ile ilgili artan trendle endişe duydukları görüldü.
Diğer taraftan Amerikalıların ezici çoğunluğu, belirtilen uluslararası sorunların her biri ile uğraşırken diğer ülkelerle işbirliğinin önemli olduğunu ve bunun özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılmasında geçerli olduğunu söyledi.
Küresel ekonominin durumu ve küresel yoksulluk ile ilgili kaygılar da anket döneminde artış gördü.
3-12 Mart tarihleri arasında borsa fiyatlarındaki dramatik düşüş hakkında Amerikalıların %48’i küresel ekonominin durumunu büyük bir tehdit olarak gördü. Ancak 13-29 Mart tarihleri arasında, işletmelerin kriz nedeniyle kapanması ve İtalya’nın karantinaya başlamasıyla, küresel ekonomi ile ilgili büyük endişe %60’a yükseldi.