
Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasaların merakla beklediği Haziran ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Politika faiz oranında değişikliğe gitmeyen banka, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) piyasanın beklentisinden daha büyük bir miktarda genişletti. %0 olan politika faizini %0’da, mevduat faizini ise eksi %0,5’te sabit tuttu.
Ekonomistlerin çoğu bankanın koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında varlık alım programını 250-500 milyar Euro arasında artırmasını bekliyordu. Fakat gelen açıklamada toplamda 600 milyar Euro artırıldığı söylendi.
ECB Yönetim Konseyi, 4 Haziran tarihli toplantıda alınan para politikası kararlarını duyurdu.Watch the ECB press conference live: President Christine Lagarde explains today’s monetary policy decisions https://t.co/KmtpDuXRUQ
— European Central Bank (@ecb) June 4, 2020
ECB Başkan Christine Lagarde, düzenlenen basın toplantısında alınan kararları açıkladı. Lagarde, yılın ikinci çeyreğinde ekonomideki küçülmenin daha önce hiç görülmediği kadar büyük olacağını söyledi. Ekonomik projeksiyon tahminlerine yönelik çok fazla belirsizlik olduğunu dile getiren başkan, bu doğrultuda aşağı yönlü revizasyonlar yaptıklarını açıkladı.
Aylık varlık alımlarına devam edeceklerini söyleyen Lagarde, 2020 yılı için ekonomide %8,7 daralma beklendiğini kaydetti. Toparlanma hızının halen çok belirsiz olduğunu fakat üçüncü çeyrekten itibaren iyileşmeye geçileceğinin altını çizdi. Enflasyonun yıl sonuna kadar baskı altında kalmaya devam edeceğini ve 2021’de %0,8 oranı beklediklerini sözlerine ekledi.
Banka daha önce Mart ayında 750 milyar Euro değerinde acil varlık alım programı açıklamıştı. Mayıs ayında enflasyonun %0,1 seviyesine inmesi ve deflasyon riskinin artması, resesyon ihtimalinin canlı tutulmasıyla hükümet daha fazla destek yapılması yönünde işaretler vermişti.
Bu doğrultuda bugünkü toplantıdan varlık alımının genişletilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Nitekim ECB varlık alımını tahminlerden daha fazla olarak 600 milyar Euro artırarak, daha öncekiyle birlikte 1 trilyon 350 milyar Euro’ya yükseltti.
Söz konusu projeksiyonun 2021’in sonuna kadar devam edeceği bildirildi. Covid-19 krizinin etkisinin geçtiğine dair işaretlerin alınmaya başladığında, programda değişiklik yapılabileceği söylendi.
PEPP düzenlemelerine göre satın alınan menkul kıymetlerden vade edilen anapara ödemelerinin 2022 sonuna kadar yeniden yatırılacağı söylendi. Varlık satın alma programı (APP) kapsamında net alımların aylık 20 milyar Euro olarak devam edeceği kaydedildi.
Toplantıda alınan karara göre; yeniden finansman faaliyetlerine ilişkin faiz oranı %0,00, marjinal kredi verme imkanına uygulanan faiz oranı %0,25 ve mevduat tesisine uygulanan faiz oranı %0,50 olarak bir önceki seviyelerde bırakıldı. Enflasyonda %2 hedefi tutturuluncaya kadar faiz oranlarının bu şekilde düşük kalmaya devam edeceği belirtildi.
Ekonomistler toplantı öncesinde yaptıkları değerlendirmede, Avrupa Merkez Bankası’nın piyasadaki sert düşüşü durdurmak için elinde parasal teşvik ilan etmekten başka çok fazla seçeneği olmadığını söylemişti.
Özellikle İtalya ve İspanya’da artan sorunlar, mevcut satın alma hızındaki düşüş ve açıklanan ekonomik verilere bakılarak, varlık alım programının genişletilmesi kaçınılmaz görünüyordu.
Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, toparlanma adına daha da fazlasının yapılmak zorunda kalınabileceğini söyledi. Birçok isim Euro Bölgesi’nde toparlanmanın oldukça yavaş ve sancılı olacağını düşünüyor.