
Dünyanın en büyük online alışveriş şirketi, bu kez sunduğu yeni hizmetler ya da satışlarıyla gündeme oturmadı. E-ticaret devinin ismini manşetlerde görmemize neden olan şey, Amazon çalışanlarının şaşırtıcı isyanı.
Geçim sıkıntısı çeken Facebook çalışanlarının açıklamalarını andıran olay, sosyal medya platformuyla ilgili haberden farklı olarak şirketin ağır çalışma şartlarını gün yüzüne çıkarıyor. Zira Amazon’un deposunda çalışan işçilere göre o kadar yoğun çalışıyorlar ki içlerinden bazıları mesaiye dayanamayıp hastanelik oluyor.
Şirket çalışanlarının daha önceki yıllarda da benzer olaylarla gündeme geldiğini söyleyerek başlayalım.Mesela; Amazon’un Almanya’daki çalışanları 2013 yılı içinde 3 kez greve gitmiş, yüzlerce işçi koşulların iyileştirilmesi için protestolar düzenlemişti. Ayrıca geçtiğimiz yıl da şirket çalışanlarına insanlık dışı muamele yapıldığı söylenmiş, haftada 60 saatten fazla mesai yapan işçilerin eve gitmek yerine depo etrafındaki çadırlarda uyudukları ortaya çıkmıştı.
Amazon’un sık sık ambulans çağırılan Essex’teki deposuna giren Mirror ekibi, buradaki çalışanların çarpıcı açıklamalarını ve şirketin işçilerden istediği ağır işleri içeren videoyu yayınladı. Gerçekleri ortaya çıkarmak için 5 hafta boyunca Essex’teki depoda gizli kamerayla çalışan gazeteci Alan Selby, Amazon personelinin işleri yetiştirmek için harap olduklarını söyledi.
Alan Selby’nin açıklamalarına göre mesai sabah 7.30’da başlıyor ve akşam 6’da sona eriyor ki çalışanlar bu süre içinde hiç gün ışığı görmüyor. Sonuçta işçiler o kadar yıpranıyorlar ki mesainin bitimine ne kadar kaldığı düşüncesine bile katlanılamıyor. Bu nedenle de depodaki saatlerin üzeri kapatılıyor.
Ve başlarındaki denetçiler tarafından performansları hakkında sürekli uyarılıyorlar. Ayrıca mesai içinde 30’ar dakikalık 2 yemek molası haklar var. İlaveten, işçilerin tuvalet molaları da kısıtlı. Deponun bazı bölümlerindeki çalışanların da her gün en az 16 kilometre yürüdüğü belirtiliyor. Neticede; Amazon çalışanlarının neredeyse hepsi şartlardan şikayet ediyor.
Geçen yıl BBC’nin yaptığı haberde de Amazon teslimat şoförlerinin işleri yetiştirebilmek için tuvalet ihtiyaçlarını araçlarda giderdiği ortaya çıkarılmış, e-ticaret devi yine kınanmıştı. İşin özü şu ki Amazon’un sahibi Jeff Bezos 100 milyar dolarlık servetle birinciliği garantilerken, işçileri ağır şartlarda ve düşük ücretler karşılığında kendini paralıyor. Böylece sert bir yönetici olarak tanınan Jeff Bezos, servetine servet katarak zenginleşmeye devam ediyor…