
ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife çılgınlığıyla birlikte rekor yolculuğuna çıkan altın fiyatları, düşüş eğilimine girdi. ABD’nin ticaret ortaklarıyla arasındaki gerilimin yumuşamasıyla birlikte altın fiyatları rekor seviyelerden geri çekiliyor.
Ons altın fiyatı 3500 doların üstünü görerek tarihi zirvesini güncelledikten sonra 3260 dolara kadar geriledi. Bugünkü işlemlerde ise yüzde 0,85 düşüşle 3315 doların hemen altında seyrediyor. Haftalık yüzde 0,5 civarında kayba işaret ederken, yılbaşından bu yana getirisi yüzde 26,22 düzeyine indi.
Gram altın fiyatı ise 4305,70 liraya kadar tırmanarak rekor kırdıktan sonra 4076,34 liraya kadar gevşedi. Bugünkü işlemlerde 4100 liranın hemen altında seyreden gram altın, haftalık yüzde 0,41 oranında artıda seyrediyor. Yılbaşından bu yana getirisi ise yüzde 37,21 düzeyinde bulunuyor.
Ticaret geriliminin yumuşamasıyla birlikte güvenli liman talebinin zayıflaması altın fiyatlarına düşüş getirdi. Şimdi ise FED’in faiz politikasına yön verecek ekonomik veriler izlenmeye başlandı.
IG Piyasa Stratejisti Yeap Jun Rong, “Piyasalarda risk iştahı son dönemde belirgin şekilde iyileşti. Ticaret anlaşmalarına yönelik iyimser açıklamalarla en kötü dönemin geride kaldığına dair umutlar artmış durumda,” dedi.