Dünya Altın Konseyi, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin altın talebi raporunu yayımladı. Raporda Haziran ayında merkez bankalarının artan talebi ve tezgahüstü işlemlerle ilgili ilginç verilere dikkat çekildi.
kolayca yatırım yapın
Rapora göre; altın talebi, yılın ikinci çeyreğinde de güçlü kaldı. Özellikle fiyatta yaşanan yeni en yüksek seviye gibi gelişmeler, var olan talebin gücünü korumasına destek verdi.
Mayıs ayında ons altın fiyatında görülen rekorun, itici güç olarak dikkat çektiği vurgulandı. GCM Yatırım’dan Kaan Kutsar’ın özetlediği raporda, tezgahüstü yatırımlar ile merkez bankalarının talep üzerindeki etkilerinin daha da hissedilir hale geldiği ifade edildi.
Merkez bankaları ve tezgahüstü yatırımlardan gelen talebin, belirleyici olmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Kutsar, tezgahüstü yatırımlar hariç bırakıldığı zaman bu dönemde talebin yıllık yüzde 6 düşüşle 929 tona işaret ettiğini vurguladı. Mücevher talebindeki düşüşün de bu durumun yaşanmasında en büyük etkiye sahip olduğunu belirtti.
Raporda, tezgahüstü yatırımlar eklendiğinde ise altın talebinin yıllık yüzde 4 artışla 1258 tona ulaştığı görüldü. Kaan Kutsar bu durumun, Dünya Altın Konseyi verilerindeki en yüksek ikinci çeyreklik döneme işaret ettiğini açıkladı.
Altın fiyatlarında görülen rekorun, ikinci çeyrekte mücevher talebini olumsuz etkilediği raporda görülürken, son 4 yılın en düşük seviyesine işaret ettiği vurgulandı. Özellikle Çin’in mücevher talebinin, toplam talebi baskıladığına dikkat çekildi.
Çin’in altın talebi yılın ikinci çeyreğinde 86 ton düzeyine gerilerken, yıllık yüzde 35 düşüşe işaret etti. Bu veriler ise 2009 yılından bu yana görülen en zayıf ikinci çeyrek performansına işaret etti.
Merkez bankalarının net altın alımları ise yıllık bazda yüzde 6 artışla 183 ton oldu. Artan talebin, portföy koruma ve çeşitlendirme ihtiyacından kaynaklandığı söylenirken, yılın ilk yarısını kapsayan dönemde konseyin verilerine göre en yüksek ilk yarı sonuçları olduğu görüldü.
Merkez bankaları, IMF ve kamu veri kaynakları aracılığıyla bildirildiğine göre; Haziran ayında ılımlı bir talep gösterdi. Aylık 31 tonluk brüt alım gerçekleştirilirken, 18 tonluk brüt satış olduğu gözlendi. Nette ise 12 ton alım kaydedildi.
Kutsar, “2024 yılında brüt alım ve satımlar geçen yılın aynı dönemine göre düşük olsa da alım gücü halen sürüyor. Gelişmekte olan piyasa merkez bankaları hem alım hem de satımlarda itici güç unsuru olmaya devam ediyor. Yılbaşından bugüne bakıldığında, TCMB net alımlarda başı çekiyor. Filipinler’de ise drum tam tersi şekilde konumlanıyor,” ifadelerini kullandı.