
Son dönemde dünyada ekonomik, siyasi ve jeopolitik gelişmelerin negatif etkisi fazlasıyla hissedildi. Bu süreçten en çok etkilenen de altın oldu. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Eren Can Umut tarafından altın fiyatlarının yaşadığı değişimler üzerine teknik ve temel analiz yayımlandı.
Altının her duruma karşı güçlendiğine dikkat çeken Umut, bunun nedenini “tarihsel gelişmeler eşliğinde küresel risk iştahının çok düşük olması” şeklinde açıkladı. Trump sonrasında başlayan tarife savaşlarının ABD piyasalarına duyulan güvenin ciddi şekilde azalmasına neden olduğunu belirtti. Bu nedenle düşük fiyattan ABD tahvili alınmasındansa altın alarak riskten korunma ihtiyacının daha baskın geldiğini vurguladı.
Umut, “ABD tahvil faizleri yükselmesine rağmen altın fiyatları rekor seiyeleri yenilemeye devam etti. Tabii çok büyük etkilerden birisi de merkez bankalarının altın alımları oldu. Batı bloku ile sorun yaşayan ülkeler altın rezervlerini güçlendirme yoluna gitti. Çin burada öne çıkan en önemli ülke. Rezervlerde ABD tahvil stokunu azaltırken, altın miktarını artıyor. Bu süreç, hızının zaman zaman değişmesine karşılık devam edecek gibi duruyor. Peki, son dönemde satı metalde yükseliş ivmesinin yavaşlamış görüntüsü ne anlama geliyor? Yukarı hareket bitti mi?” değerlendirmesini yaptı.
Bu sorular karşılığında da teknik ve temel anlamda cevaplar arayan Umut, altının yükseliş momentumunda zayıflama olduğunu ve bunun oldukça normal olduğunu ifade etti.
Altın temel analizi ne diyor?
Eren Can Umut tarafından yapılan paylaşımda önce temel analiz bileşenlerine yer verildi. Bu kapsamda ABD Başkanı Donald Trump’ın koltuğa geçmesinden sonra neler yaşandığına dair incelemeye yer verildi.

kolayca yatırım yapın
Umut, Trump sonrasında dünyada ciddi negatif gelişmeler yaşandığını ve bunların sonsuza kadar fiyatlanamayacağını ifade etti. Çoğu negatif gelişmede durulma da olduğuna dikkat çeken Umut, hâlâ cevap aranan sorular olduğunu söyledi.
Bunların Ukrayna-Rusya savaşında Trump’ın Rusya’ya karşı sertleşmeye başlaması, AB-ABD ticaret anlaşmasına ilişkin belirsizlik ve FED Başkanı Jerome Powell’a her geçen gün yoğunluğu artan siyasi baskılar olduğunu açıkladı.
ABD ile AB arasında ticaret anlaşması 1 Ağustos’a kadar gerçekleşmezse AB’ye yüzde 30 oranında tarife uygulanacak. Piyasada anlaşmanın çıkacağına dair beklentinin güçlü olduğuna değinen Umut, en kötüsünün fiyatlanmadığını belirtti.
Buna karşın konu AB olunca ABD’nin diğer ülkeler ile gerçekleştirdiği anlaşmaların süreci gibi bir süreç beklemenin yanlış olduğunu söyledi. Umut, “AB’nin karışık siyasi ve karar almada hantal yapısı hızlı bir anlaşmayı engelleyebilir. Bu da belirsizlik demek. Diğer taraftan Trump’ın Zelenskiy ile konuşup Ukrayna’ya silah yardımında bulunup Moskova’yı vurmasını sağlayacağına yönelik haberler var. Bu sayede İran’ı nasıl anlaşma masasına güçsüzleştirip oturttuysa aynısını Rusya için de yapmak gibi bir düşüncesi olduğu anlaşılıyor. Tabii ki burada en önemli unsur Rusya’nın İran olmaması…” dedi.
Piyasalarda bu konu için bir fiyatlama olmadığını ve pek ihtimal verilmediğini belirten Umut, Trump gibi öngörülemez bir liderin hangi adımı atacağını da kestirmenin zor olduğunu vurguladı. Zaten kestirilemediği için de altın fiyatlarında net bir düşüş de görülmediğini ifade etti.
Altın teknik analizi ne diyor?
Altının tüm bunlara rağmen güç kaybettiğinin açık olduğunu belirten Umut, AB ile ticaret anlaşması ve Rusya ile diplomatik ilişkilerde pozitif seyrin gerçekleşmesinin altın fiyatlarının halihazırda yükselen tahvil getirileri ve dolar endeksine daha uyumlu bir fiyatlamada bulunmasının beklenebileceğini söyledi.
Böyle bir durumda ons altın 3310 yükselen trend desteğinin kırılması ve 3210/3200 bandına kadar sert bir baskı oluşabileceğini açıklayan Umut, “3310 üzerinde trend korunduğu sürece zaten 3500 seviyesinin hedef konumunda kalmaya devam ettiğini hatırlatalım. Kısaca belirsizlik hâlâ altını güçlü tutuyor. Ama eski gücünde değil!” ifadelerini kullandı.