Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yayınlanan son rapora göre, 2024 yılında küresel altın talebi yüzde 1 oranında artarak 4.974,5 metrik ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta yatırımcı ilgisinin artması ve merkez bankalarının yılın son çeyreğinde alımlarını hızlandırması etkili oldu.
kolayca yatırım yapın
Altın fiyatları, küresel risklere karşı bir güvenli liman olarak görülmesi ve ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle desteklenerek 2024 yılında yüzde 27 oranında yükseldi. Bu, 2010’dan bu yana kaydedilen en büyük fiyat artışı olarak dikkat çekti.
Merkez bankalarının altın alımlarında önemli bir rol oynadığı belirtilirken, 2024’te üst üste üçüncü kez 1.000 tonun üzerinde alım yapıldı. Polonya Merkez Bankası’nın rezervlerine 90 ton ekleyerek en büyük alıcı konumunda olduğu belirtildi.
WGC verilerine göre, 2024’teki ABD başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanmasının ardından merkez bankalarının alımları hız kazandı ve son çeyrekte yüzde 54 oranında artarak 333 tona ulaştı.
Altına yönelik yatırım talebi de kayda değer bir artış gösterdi. 2024’te yatırımcı ilgisi yüzde 25 artarak 1.180 tona ulaştı ve son dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu artışta, fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkışların durması etkili oldu. Külçe altına olan yatırım talebi yüzde 10 artarken, sikke alımları yüzde 31 oranında geriledi.
Dünya Altın Konseyi kıdemli piyasa analisti Louise Street, 2025 yılında merkez bankalarının altın piyasasındaki belirleyici konumunu sürdüreceğini ve dalgalı da olsa faiz oranlarındaki olası düşüşlerin ETF yatırımcılarının tekrar piyasaya dönmesine neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin altına olan talebi güclendirmeye devam edeceğine işaret etti.
WGC verileri, opak OTC ticareti hariç tutulduğunda toplam altın talebinin 2024’te yüzde 1 artarak 4.553,7 tona ulaştığını gösteriyor. Ancak yılın son çeyreğinde kâr satışlarının etkisiyle OTC talebi yüzde 7 oranında geriledi. Altın mücevherat tüketimi ise yıllık bazda yüzde 11 düşüerken, madencilik üretimi sabit kaldı ve geri dönüşüm faaliyetleri yüzde 15 arttı.