Türkiye’nin mücevher sektöründe faaliyet gösteren Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği, sektörde yaşanan sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli önerilerde bulundu. Dernek, sektörün geleceğini şekillendirecek adımları tartışmak üzere bir araya geldi.
Derneğin kurucu başkanı Mustafa Kamar, sektördeki sorunları ele alırken öncelikle Türkiye’nin altın ithalatındaki kısıtlamaların sektöre olumsuz etkilerini vurguladı. Türkiye’nin altın ithalatında uygulanan kota sistemine dikkat çekerek, bu kota uygulamasının sektörde önemli sıkıntılara yol açtığını belirtti.
Kota uygulamasının sadece belirli kişi ve kurumlara ayrıcalık tanıdığını ve küçük işletmeleri olumsuz etkilediğini ifade etti. Altın ithalatında uygulanan kotanın 10-15 kişi veya kuruma servet transferine dönüştüğünü kaydetti.
Söz konusu kişi ve kurumların, kota ayrıcalığı sayesinde 500 milyon dolar kazandığınınsa altını çizdi.
Kamar’ın değerlendirmelerine göre altın ithalatındaki kota uygulaması, bazı kişi ve kurumların servetlerini artırmalarına olanak tanırken sektördeki küçük ve orta boy işletmeleri zor durumda bırakıyor. Bu durum, sektördeki rekabeti ve ihracatı olumsuz etkiliyor.
Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği, kota uygulamasının gözden geçirilmesi ve sektördeki tüm işletmelerin adil bir şekilde rekabet etme imkanına sahip olması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Kamar mücevher ihracatçılarının, getirdikleri döviz belgeleriyle bankalardan kolaylıkla ons +3 puanla altına ulaşabilmesi için bir düzenleme getirilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Bu düzenlemenin, bankalara verilecek talimatla hızla uygulanabileceğini vurguladı.
İhracat gelirinin yüzde 40’ının Türkiye’de bankalarda bozdurulma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Kamar, mücevher ihracatçısının altın alımında benzer bir zorunluluk getirilmesi önerisinde bulundu. Bu sayede sektörün yerli bankalarda daha fazla işlem yaparak ekonomiye katkı sağlayabileceğine işaret etti.
Hane halkının altın alımında vergi uygulanması önerisinde bulunan Kamar; 24 ayar, gram altın ve sarrafiye alımlarına yüzde 10 oranında vergi getirilmesini talep etti. Bu verginin, altın yatırımlarını banka veya borsa aracılığıyla yapanlardan alınmaması gerektiğini ekledi.