
Geçtiğimiz hafta Powell’ın açıklamaları etkisiyle yükselişe geçen altın fiyatları, konuşmadan önce düşük seyrediyordu. Dün güne dik bir yükselişle başlayan ons altın, bugün TSİ 11:29’da 1403.24’ten alıcı buluyor. Önceki günkü işlemlerde düşük seyrettiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında bugün Asya piyasalarında hafif satıcılı bir seyir izliyor.
Analistlere göre teknik bakımdan ons altında 1.400 dolar destek konumundayken, 1.425 dolar ise direnç konumunda. Fiyatların ABD verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve Fed beklentilerinin yükselmesiyle kazancını koruduğu görülüyor.
Altın, rezervlerinde gözlemlenen Haziran ayı yükselişiyle gündeme geldi.Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ulaşılan verilere göre Mayıs ayında Türkiye’nin 16.03 milyon olan altın rezervleri, Haziran ayında kaydettiği yükselişle 16.3 milyon onsa çıktı. Bunun yanında Kazakistan’ın altın rezervi Mayıs’ta 11.925 milyon iken, bu rakam Haziran’da 12.07 milyona tırmandı. Rusya’nın rezervi ise Haziran’da Mayıs’a göre artış kaydetti ve 70.96 milyon onsa ulaştı.
1995 yılından bu yana rekor seviyesini gören Kırgız Cumhuriyeti altın stokları Haziran ayında 0.42 milyon ons oldu. Polonya’nın stoklarına bakıldığında ise 7.34 milyon onsa çıktığı görüldü.
Katar ve Arjantin’in ise altın rezervlerinde düşüş gözlemlendi.Arjantin’in Mayıs ayına ilişkin altın rezervleri 1.985 milyon iken bu rakamı Haziran’da 1.765 milyon onsa indirdi. Bunun yanında Katar’ın ise Nisan ayında 1.21 milyon onsluk altın rezervini Mayıs’ta 1.01 milyon onsa düşürdüğü kaydedildi.
Dünya Altın Konseyi verilerinden elde edilen bilgiye göre, 10 Temmuz itibarıyla Türkiye’nin Haziran başı altın rezervi miktarı 302.8 ton idi. Dünyada en çok altın rezervi bulunan ülkeler ABD, Almanya ve İtalya olarak sıralanırken Türkiye son yıllardaki hamleleriyle “altın rezerv kapasitesini en çok artıran ikinci ülke” unvanını elde etmişti.
Merkez Bankası, 2017 yılından bu yana altın rezervlerine ağırlık veriyor. Altın rezervlerini en çok artıran ülkeler sıralamasında Rusya başı çekerken, Türkiye ikincilik ile rekora koşuyor. Dünya Altın Konseyi tarafından hazırlanan raporda Türkiye, “altın ülkesi” olarak biliniyor. Bununla birlikte ülkemizin altın istekleri ile talepleri dünyadaki rezerv dengesinde oynamalara yol açıyor.
Dünya genelinde yapılan 615 ton altın alımında, 1967 yılından beri ulaşılan en yüksek limit 651.5 tonluk altın alımında en büyük payın Türkiye ile Rusya’da olduğu kaydedilmişti. Türkiye, yalnızca 2019’un ilk 5 aylık döneminde altın rezervlerine 49.3 ton ekleme yapmıştı.