Maden Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde (KHK) değişiklik öngören kanun, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yurt dışında faaliyet göstermek üzere kuracağı şirketlerin arama ve araştırma dışında işletme yapmasına olanak sağlandı. Bu doğrultuda söz konusu şirketlere piyasa şartlarında hareket edebilmeleri amacıyla bazı kanunlardan ve kanun hükmünde kararnamelerde muafiyet getirildi.
kolayca yatırım yapın
Bazı değerli madenlerde devlet hakkı oranı azaltılırken, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) gerekli görüldüğü durumlarda kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla elektrik üretim tesisleri kurması veya üretim tesisi işletme hakkı devredilen şirketlerin sahasından kömür alımı yapabilecek.
Altın, platin ve gümüş gibi değerli madenlerden alınacak devlet hakkı oranı azaltıldı.Bu madenler için uygulanan devlet hakkında teşvik indirimi %40 olarak belirlendi. Teknik elemanların beyanlarına sorumluluk getirilecek. Gerçek dışı beyanların önüne geçmek maksadıyla idari para cezaları uygulanacak. Birincide 1000 TL, kusurun ikinci kez işlenmesinde 5000 TL tutarında ceza kesilecek.
Maden Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre maden ruhsat sahibinin veya vekilinin herhangi bir nedenle tetkik ve incelemeleri engellemesi halinde 31 bin lira idari para cezası uygulanacak. Eğer aynı durum tekrarlanırsa, bu kez iki katı kadar para cezası verilecek. Sevk fişi olmadan maden sevklerinde mülki idare amirlikleri, il özel idarelerinin yanında, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları tarafından bu madenlere el konulacak.
Maden Hakları tanımı yapılarak, milli menfaatlere uygun olarak aranması gerektiği vurgulandı.Madenlerin aranması, bulunması, rezervinin geliştirilmesi ve işletilebilmesi için maddi imkanlar tanınması Maden Hakları ifadesi altında açıklandı. Kamu geliri olan ruhsat bedeli ve devlet hakkının hukuki statüleri yeniden düzenlendi. Madenlerden alınacak ruhsat bedeli ve devlet hakkı oranları revize edildi.
Ruhsatın yürürlükte kaldığı takvim yılı boyunca tablolarda gösterilen şekilde hesap yapılıp, gerekli ödemeler yapılacak. Arama ruhsatlarında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçesine ve işletme ruhsatlarında %30’u çevre ile uyum planı çalışmalarını sağlamak üzere teminat olarak yatırılacak. Yine %20’sinin Genel Müdürlük bütçesine, %50’sinin ise genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere muhasebe birimi hesabına ruhsat bedeli olarak yatırılacağı bildirildi.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunanlara 46 bin 579 lira idari para cezası uygulanacak.Düzenlemeye aykırı şekilde davrananların işletme faaliyetleri durdurulurken, ihlalin ilk tespitinden sonra 3 yıl içerisinde üç kez tekrarlanırsa ruhsatı tamamen iptal edilecek. Ruhsat sahipleri, madencilik faaliyetleri ve madenlerin işlenmesine yönelik faaliyetler dışında hiçbir faaliyette bulunamayacak. Aynı zamanda geçici tesisler dışında herhangi bir tesis de kuramayacak.
Güncel Emtia Fiyatları için Tıklayın
Ruhsat sahalarında ruhsat sahibi olanlar ve diğer kişilerle, kamu kuruluşları sadece ilgili bakanlık tarafından uygun görüldüğü takdirde ticari faaliyetlerde bulunabilecek. Rezerv kaybı yaşanmaması amacıyla hafriyat toprağı ve benzeri atıkların dökülmesine izin verilmeyecek. İhaleye çıkarılacak arsalar, özelliği ne olursa olsun Genel Müdürlüğün görüşü alınarak yapılacak. Yine bu kurala aykırı davrananlara da idari para cezası uygulanacak.