
Altın fiyatları, İsrail-İran arasındaki tansiyonun azalması ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ticaret ortakları için gümrük tarifelerinde beklentilere göre daha ılımlı adımlar atması yatay bir görünüm sunuyor.
2025’in ilk çeyreğinde güçlü kazançlarla öne çıkan altın, İran-İsrail savaşında yukarı yönlü olarak kayda değer bir tepki vermedi. Uzmanlar, yatırımcıların diğer değerli metallere olan ilgisine dikkat çekiyor.
Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, A Para’ya verdiği demeçte “Altında bütün getiriler Nisan’a kadar gerçekleşti. Sonraki dönemde yatay bir piyasa içine girdik” ifadelerini kullandı.
Altına alternatif olan ürünlere ilginin arttığını söyleyen Ergezen, özellikle fiziki talebin bir miktar platin tarafına geçtiğini dile getirdi. Mayıs-Haziran döneminde Çin’in platin ithalatının rekor seviyelere çıktığını, gümüş fiyatlarında 13 yılın zirvesinin görüldüğünü belirtti.
Uzman, “Altın gümüş rasyosu bu yılın başında 106 seviyesine kadar çıkmıştı. Şu anda 90’lı seviyelere geldi. Bu da bize aslında kıymetli metaller içinde altının güvenli liman özelliğinin bir miktar diğer alternatiflere doğru yöneldiğini gösteriyor” dedi.
Altının yeni zirvelere gitmekte zorlandığını kaydeden Ergezen, geri çekilmelerin hala alım fırsatı olarak değerlendirildiğini paylaştı. Bundan sonra altının yönünü jeopolitik gelişmeler, tarife savaşları ve merkez bankalarının faiz indirimlerinin belirleyeceğini vurguladı.
Altın fiyatlarında yatay piyasanın bir iki ay daha devam edebileceğini söyleyen uzman, ons altında aşağıda 3200 dolar, yukarıda da 3450 dolar bandının bir süre daha yatay bir piyasa olarak kalacağını dile getirdi.