Washington merkezli Dünya Bankası, gıda ve yakıt fiyatlarının güncel krizlerle derinleşecek şekilde arttığını belirten Emtia Görünüm Raporu’nun Ekim 2022 sayısını paylaştı. Raporda pandemi, savaş, resesyon vurguları yapıldı. Küresel büyümedeki keskin yavaşlamaların ve yaklaşan resesyon risklerinin emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu aktarıldı. Dünya Bankası, mevcut yıl için ve 2023 için altın fiyatlarıyla ilgili beklentilerini de duyurdu.
Raporda, altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,4, 2023’te ise yüzde 4,2 azalacağı tahmini yapıldı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
An itibarıyla ons altın 1664 dolardan işlem görüyor. Bir önceki gün kapanışı 1653 dolardan yapan ons altın, bugünü 1664 dolardan kapattı. Ons altında günlük yüzde 0,66, haftalık 2,12, aylık 2,56 artış görüldü.
Rapora göre metal fiyatlarının 2022’de 2,9 artacağı, gelecek yıl yüzde 15 düşmesi bekleniyor.
Değerli metallere ilişkin tahminde bulunan Dünya Bankası, değerli metal fiyat endeksinin bu yıl yüzde 4, gelecek gelecek yıl yüzde 3,6 düşeceği ön görülüyor.
Dünya Bankası’ndan Enerji Fiyatlarında Yüzde 59’luk Beklenti
Yükselen emtia fiyatlarının enflasyon kaynaklı baskıları uzatabileceği, petrol, doğalgaz ve kömürün oluşturduğu enerji fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla göre yüzde 59,1 yükselmesinin beklendiği belirtildi.
Enerji fiyat endeksinin 2023 yılına yüzde 11,2 düşmesi bekleniyor. Ancak bu düşüş gerçekleşse bile fiyatlar, son 5 yıldaki ortalamanın yüzde 75 üzerinde olacak.
Tarım ürünleri, metaller ve mineraller gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise yüzde 10,5 yükseleceği tahmin ediliyor.
Brent türü ham petrol varil fiyatının 2022’de geçen yıla göre yüzde 42 artışla ortalama 100 dolar seviyesinde olacağı, 2023’te ise yüzde 8 azalış ile yaklaşık 92 dolara gerilemesinin beklendiği ifade edildi. 2024’te ise ortalama 80 dolar seviyesine düşeceği düşünülüyor.
Tarımsal ürünlerin fiyat endeksinin mevcut yılda yüzde 13,4 yükselmesi, 2023’te ise yüzde 4,5’lik bir azalması bekleniyor. Buğday fiyatlarında büyük artış görüldüğü, tarımsal üretime girdi olarak hizmet eden enerji emtialarının yüksek fiyatlarının, gıda piyasasını etkilediği ifade edildi. Fiyatların son 5 yıldaki ortalamalarının oldukça üzerinde kalmaya devam edeceği bildirildi. 2022’nin ilk üç çeyreğinde Güney Asya’daki gıda fiyatla enflasyonunun yüzde 20’den fazla gerçekleştiği kaydedildi.
Avrupa’da gelecek kış aylarında enerji ile ilgili endişelerin arttığı belirtilen raporda, yüksek enerji fiyatlarının gıda gibi diğer sektörlere etki edebileceği ve gıda güvensizliğiyle ilgili sorunların uzamasına neden olabileceği paylaşıldı.