
İnternetin dev arama motoru Google, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını yayınladı. Üçüncü çeyrekte 34 milyar dolar olan gelir, piyasa beklentisinin altında kaldı. Google’ın çatı kuruluşu olan Alphabet hisseleri ise bu veriden sonra düşüşe geçti. Alphabet yılın ikinci çeyreğinde ise beklentileri aşarak hisse fiyatlarının yükselmesini sağlamıştı.
Alphabet, bu yılın Temmuz – Ağustos – Eylül döneminde toplam gelirlerini bir önceki aya göre %21 artırdı.Şirketin söz konusu dönemdeki geliri bu artışla birlikte 33,7 milyar dolara çıktı. Google tarihinin en yüksek çeyrek geliri olarak kayıtlara geçen bu rakamlar, beklentilerin altında gelmesi sebebiyle hisse fiyatlarında düşüşe yol açtı. Google, bu gelirlerin %86’lık kısmını oluşturan 28,9 milyar dolarlık payın reklam gelirlerinden elde edildiğini açıkladı. 2017 yılının aynı döneminde 6,7 milyar dolar olan şirketin net karı, bu yılın üçüncü çeyreğinde %37’lik artışla 9,2 milyar dolara çıktı.
İnternet devi Google’ın aynı dönemdeki net karı ise geçen yılın ilk dokuz ayına kıyasla %39’luk artışla 21,8 milyar dolara ulaştı. Bu veriler doğrultusunda Google’ın günlük gelirinin 375 milyon dolar, günlük net karının ise 102 milyon dolar olduğu ortaya çıkıyor. Bu rakamlar geçen yılın aynı döneminde sırasıyla 308 milyon dolar ve 75 milyon dolar seviyesindeydi.
Google’ın 30 Eylül 2018 itibarıyla 13,4 milyar dolarlık nakit varlığı bulunuyor. Ancak şirketin gelir büyümesinin Wall Street analistlerinin beklentilerinin altında kalması ABD borsalarında işlem gören Alphabet hisselerinin kapanış sonrası işlemlerde %4 değer kaybetmesine sebep oldu.
Google Finanstan Sorumlu Üst Yöneticisi Ruth Porat, 3. çeyrekte şirketin reklam gelirlerinde mobil arama ve Youtube katkısının büyük olduğunu söyledi.Ruth Porat, internet kullanıcılarının Google arama motorunu masaüstü yerine mobilden kullanmaya yöneldiğini ve bu durumun trafik kazanma maliyetlerini de artırdığını belirtti. Alphabet’in yöneticilerinin analistlere yaptığı bildiride, küresel ekonomik koşullara ilişkin iyimserliklere değinilirken, ABD ve Avrupa’da devam eden kullanıcı gizliliğiyle ilgili düzenleyici kurumların incelemelerine dair herhangi bir yorum yapılmadı.
Geçtiğimiz günlerde Google Plus’ın bazı kullanıcıların özel bilgilerine üçüncü kişilerin erişimi olduğunu duyurmayıp, durumun hassasiyetine dikkat etmemesi gerekçesiyle kapatılmasının ardından da Alphabet hisselerinde %1’lik bir düşüş gözlenmişti.