
6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedelerin yurt dışındaki akrabalarının yanlarına gitmesi için kolaylaştırılmış vize uygulaması başlatan Alman hükümetinden sonra Kanada da benzer adımı attı. Kanada, depremlerden etkilenenlerin ülkeye kabulünün kolaylaştırılması için vize kolay kolaylığı sağlayacağını açıkladı.
Konuya ilişkin açıklama, Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra ile Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Sean Fraser’den geldi.
Yetkililer, deprem felaketinden etkilenen afetzedelerin mülteci yerleştirme başvuruları da dahil olmak üzere geçici ve kalıcı ikamet başvurularının işleme alınacağını duyurdu.
Türkiye ve Suriye’den gelecek depremzedelerin vize önceliği ve kolaylığı için başvurular 29 Mart Çarşamba gününden itibaren başlayacak.
Ayrıca Kanada’da bulunan ancak vize süresi dolanlara da kalış sürelerini uzatmaları için kolaylık sağlanacak.
Bakan Fraser: Kanada İhtiyacı Olanları Desteklemeye Her Zaman Hazır
Konuya ilişkin ortak açıklama paylaşan bakanlar, ülkeye giriş için gerekli olan pasaport ya da seyahat belgesi ile bu belgeler için ödenen ücretlerden feragat edileceği bilgisini paylaştı.
Depremden direkt olarak etkilenenler ile deprem bölgesine dönme zorunluluğu olanların yeni ve mevcut geçici ikamet başvuruları, kalıcı ikamet başvuruları ve mülteci yerleştirme başvurularının öncelikli olarak değerlendirileceğini duyurdu.
Bakan Fraser, “Kanada, Türkiye ve Suriye’de yıkıcı depremlerden etkilenenlere yardım sağlamaya kararlıdır. Hükümetimiz, ortaya çıkan uluslararası krizlere yanıt vermeye ve ihtiyacı olanları desteklemeye her zaman hazır olacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.
Bakan Algahbra açıklamasında, “Birçok Kanadalının depremlerden etkilenen aile üyeleri olduğunu biliyoruz ve bugünkü önlemler bu Kanadalıları rahatlatmalı. Bu yeni önlemlerle şu anda karşı karşıya kaldıkları zorlukları hafifletmeyi umuyoruz. Bu trajediden etkilenenlerin karşılaştığı zorlukları anlıyoruz ve bu zor zamanda destek ve yardım sağlamakta kararlıyız” dedi. (AA)
Ben Malatyada depremzedeyim kızım ve eşim İngiliz vatandaşı ben Türk vatandaşıyım. Kızım ve eşim İngiltere ye gitti ben gidemedim. Bu sartlarda Ingiltere hükumeti asla bi ayrıcalık tanımadı. Kızım orda ben burda büyük bir üzüntü içindeyiz. Bi sürü formalite online basvuru vize sureci uzadı uzadı…bizim Ülkeye de kim istese hosgeldin demek, içeri almak..Daha çok yolumuz var.