Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya’da Nükleer Santraller Kapatılacak mı? Son Nokta Koyuluyor

Almanya'da enerji krizine bağlı olarak ülkedeki nükleer santrallerin faaliyetlerinin uzatılması isteniyor. Yeni adımlar atıldı. Detaylar haberde;
Almanya’da Nükleer Santraller Kapatılacak mı? Son Nokta Koyuluyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Almanya’da yaşanan enerji krizinin yeni bir koalisyon krizine dönüşmesinin önüne geçilmek isteniyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Merkel döneminde 2022 yılının sonuna kadar kapatılması kararlaştırılan nükleer santrallerin ömrünün uzatılması adına girişimlerini sürdürüyor.

Scholz’un çevre, ekonomi ve maliye bakanlıklarından, ülkenin üç nükleer santralini 15 Nisan 2023 tarihine kadar faaliyet gösterir durumda tutacak yasal çerçeveyi hazırlamalarını istedi.

Ülkedeki Üç Nükleer Santralin Ömrü Uzayacak mı?

Almanya, daha önceden Merkel döneminde alınan kararla bu yılın sonuna dek nükleer enerjiden aşamalı olarak çıkış yapmayı planlamıştı. Ancak Ukrayna’da devam etmekte olan savaş nedeniyle Rusya’dan gelen enerji arzındaki çöküş, hükümeti iki nükleer santrali beklemeye almaya zorladı.

İktidar koalisyonu hükümeti içinde nükleer enerjinin yararları ve sakıncaları konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar atılması istenen adımların önünde engel oldu. Anlaşmazlıklar, iki santrali bu yılın sonunda planlanan aşamalı kullanımdan sonra yedekte tutmak adına bir yasa taslağının uygulanmasını geciktirdi.

Maliye Bakanı Christian Lindner, yasa taslağına zaten dahil olan Isar II ve Neckarwestheim II tesislerinin yanı sıra üçüncü bir tesis olan Emsland‘ı 2023 baharına kadar çalışır durumda tutmak için bastırıyor.

GCM Yatırım Banner

Scholz İsteklerini İletti

Başbakan Scholz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sorumluluk dağılımının bir parçası olarak önerilen ilgili düzenlemelerin mümkün olan en kısa sürede kabineye sunulmasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Scholz ayrıca bakanlıklardan enerji verimliliğini artırmak için “iddialı” bir yasa sunmalarını ve 2030 yılına kadar kömürün aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik bir anlaşmayı yasalaştırmalarını istedi.

Lindner, yasal çerçevenin hızlı bir biçimde oluşturulabileceğini söyleyerek şansölyenin talebini memnuniyetle karşıladı. Maliye Bakanı ayrıca paylaştığı tweette “Bu kış tüm enerji üretim kapasitemizi sürdürmemiz ülkemizin ve ekonomisinin hayati çıkarınadır. Şansölye bu konuda artık netlik yarattı. Hukuki zemini hemen birlikte oluşturabiliriz. 2023-2024 kışı için de birlikte uygulanabilir çözümler üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

Emsland enerji santralini işleten RWE kararı memnuniyetle karşılarken, şirket sözcüsü “Emsland elektrik santralinin 15 Nisan’a kadar elektrik işletmesini sağlamak için gerekli tüm hazırlıkları derhal yapacağız” şeklinde konuştu.

Isar II santralini işleten E.ON da kullanım ömrünün uzatılmasını destekledi.

Almanya Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller de Scholz’un talebinin “akıllıca bir uzlaşma” olduğunu ifade etti.

Öneriye Karşı Çıkanlar da Var

Bunun yanı sıra Almanya Çevre Eylemi Örgütü (DUH), devam eden nükleer santral operasyonunun gereksiz ve tehlikeli olduğunu söyleyerek parlamentoyu şansölyenin önerisini reddetmeye çağırdı.

Örgüt, geçtiğimiz günlerde dünya genelindeki enerji krizi nedeniyle Noel ışıkları geleneğinin bırakılması önerisiyle gündeme gelmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın