Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) tarafından 22 bin Alman şirketinin katılımıyla yapılan nitelikli işçi araştırması raporlandı. Rapora göre nitelikli işçi sıkıntısı Alman ekonomisi için acil bir sorun olmaya devam ediyor.
kolayca yatırım yapın
Söz konusu durum Almanya’nın ekonomisinde 100 milyar euroluk değer kaybına neden oluyor. Almanya’daki şirketlerin geçici istihdam dahil yüzde 53’ü şu anda boş pozisyonlarını dolduramıyor.
Geçen sene açıklanan raporda şirketlerin yüzde 51’inin nitelikli yeni çalışan istihdam etmekte zorlandığı anımsatıldı. Ekonomik açıdan birçok şirket zor bir yıl beklemesine ve personel eksiltmeye gitmesine rağmen açık pozisyonların istihdam edilmesine dair sıkıntılar bir önceki yıla göre daha fazla.
Almanya, Birçok Boş Pozisyona ve İstikrarlı İş Gücü Piyasasına Sahip
Almanya’da ham madde ve ara ürün kıtlığı gibi tedarik sorunlarının yanı sıra nitelikli çalışan istihdamı da giderek fazlalaşan problemler arasında yer alıyor.
Rapora göre ülkede yaşanan nitelikli çalışan istihdamındaki problem dijitalleşme, iklim değişikliği veya e-hareketlilik gibi geleceğin önemli dönüşümlerinin uygulanmasında ek bir zorluk oluşturacağı bildirildi.
DIHK Genel Müdür Yardımcısı Achim Dercks, “Almanya’da yaklaşık 2 milyon pozisyonun boş kalacağını varsayıyoruz. Bu da yaklaşık 100 milyar euroluk bir kayıp değer oluşturma potansiyeline karşılık geliyor.” dedi.
Birçok boş pozisyona ve istikrarlı iş gücü piyasasına işaret eden Dercks, tüm bunlara rağmen Almanya’nın kendini güvende hissetmemesi gerektiği söyleyerek uyarıda bulundu.
Kamu Bütçesinde Finansman Sıkıntıları Artacak
Nitelikli çalışan sıkıntısının katma değere de negatif etki edeceği belirterek, bu problemlerden birinin kamu bütçesi finansmanındaki zorlukların artması olacağını öne sürdü.
Dercks açıklamasında yüksek enerji fiyatları ve karbon nötr olma yolundaki ek yükler birleştiğinde personel eksikliğinin kesinlikle üretimin yurt dışına taşınmasına yol açabileceğini savundu.
Nitelikli işçi eksikliğinin yalnızca şirketleri zorlamakla kalmayıp aynı zamanda gelecekteki önemli görevlerdeki başarının da tehlikeye gireceğinin iddia etti. Enerji dönüşümü, dijitalleşme ve altyapı genişletme gibi görevler için pratik uzmanlığa sahip insanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Uzmanlara göre Almanya’nın enflasyonu, euronun değer kaybı, enerji krizi gibi pek çok ekonomik sorunla da karşı karşıya kaldığını anımsattı. Ancak ülkenin aşılması zor en büyük sorununun, demografik yapısından kaynaklanan nitelikli personel eksikliği olduğuna dikkat çekti.
Almanya’da Emeklilik Yaşının 67’den 69’a Çıkarılabilir
Almanya’da 15 yıl içerisinde çalışan 45 milyon insanın yüzde 30’unun emekliliğe ayrılacağı ancak onların yerini ülkenin kendi vatandaşlarının dolduramayacağına işaret edildi.
AA’nın haberine göre dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya, demografik sorununu yurt dışından takviye ile çözemezse çok daha az nüfus ve istihdam ile şu anki üretimini devam ettiremeyecek.
Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Ekim 2019 aylık raporunda Alman Emeklilik Kasası’nda yaşanan sıkıntıları ileri sürerek, emeklilik yaşının 67’den 69’a çıkarılmasını önermişti.
Bundesbank’ın raporuna göre demografik değişim, emeklilik kasası ödemelerini 2020’li yılların ortasından itibaren ödeme baskısı altına gireceğini paylaşmıştı.
KAYNAK: AA