Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen ve kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen yeni düzenleme, dünyada da ses getirdi. Gerçeğe aykırı bilgiyi yayılıma sunanlara getirilecek hapis cezası kararı, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek Meclis’ten geçti. Bu karar, Alman basınında farklı bir açıdan yorumlanarak, Türkiye’ye seyahat edecek turistlerin yaşayabileceği hapis riski gündeme getirildi.
Alman Bild gazetesi, Türkiye’ye seyahat edecek turistler için haber kaleme aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da vatandaşları için uyarı mesajı paylaştı.
“Erdoğan’ın yeni sansür yasası nedeniyle Türkiye gezisi ne kadar tehlikeli?” sorusunun yer aldığı haberde, Türkiye’ye seyahat etmek isteyenlerin sosyal medyalarındaki paylaşımları nedeniyle hapse atılma riski olduğu vurgusu yapıldı.
Meclis’ten geçen yasayla, yalnızca gazetecilerin değil, Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medyayı kullanan herkesin tehdit altında olduğu söylendi. Neyin “yanlış bilgi” olduğuna hükümetin tek başına karar vereceği ifade edildi.
Türkiye’nin aldığı bu karar ise Almanya’da şaşırtıcı bulunmadı. Haberde, Haziran 2023’te yapılması planlanan seçimler için iktidarın elini güçlendirmeye çalıştığı şeklinde değerlendirme yapıldı.
Yeni yasanın Türkiye’de tatil yapma planında olan turistler için tehlike arz ettiği yazılan haberdeki ifade şöyle:
“Alman vatandaşlarının keyfi olarak tutuklandığı, ülkeden çıkışlarının yasaklandığı veya Türkiye’ye girişlerinin engellendiği vakalar hâlâ var. Geçmişte sorunsuz bir şekilde ülkeye giriş çıkış yapabilen kişiler dahi, uzun zaman önce işlenmiş veya yeni işlenmiş suçlardan dolayı tekrar kaldıkları takdirde tutuklanabilirler.”
Almanya Dışişleri Bakanlığı: Hedefte Olanların Listesi Tutuluyor
Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’nin yeni yasanın hedefinde olabilecek kişilerin listesini tuttuğu ileri sürüldü.
Bakanlık açıklamasında, “Türk kolluk kuvvetleri, görünüşe göre, yeterli ön soruşturma yapılmasa bile, Almanya’da ikamet eden ve yasa uygulama önlemlerinin hedefi haline gelebilecek kişilerin kapsamlı bir listesini tutuyor” denildi.
Almanya’da temel ifade özgürlüğü hakkı kapsamında yer alan söylemlerin Türkiye’de suç kabul edildiği belirtildi.
Türkiye ile kişisel bağları olan Alman vatandaşları ve çifte vatandaşların siyasi olaylardan ve mitinglerden uzak durması gerektiğinin altı çizildi.