
Almanya Sağlık Bakanı, ülkedeki yeni vaka sayısının iki ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüksek riskli destinasyonlardan dönen tatilciler için zorunlu koronavirüs testi uygulanabileceğini söyledi.
Bugünkü açıklamasında Sağlık Bakanı Jens Spahn, hükümetin insanların temel haklarına saygı gösterirken virüsün yayılmasını engellemek için mümkün olan her şeyi yapmak istediğini dile getirdi.
“Birini bir test yapmaya mecbur bırakmanın yasal olarak mümkün olup olmadığını da kontrol ediyoruz” diyen Sağlık Bakanı, mahkemelerin temel haklar üzerindeki etkileri ışığında orantılı olduklarından emin olmak için tüm koronavirüs önlemlerini incelediklerini ekledi.
Reuters’ın haberine göre Spahn ve Almanya’nın 16 federal eyaletinden bölgesel meslektaşları, Cuma günü yetkililerin geri dönen tatilcilere gönüllülük esasında ücretsiz testler sunmaları konusunda anlaştı.Germany considers compulsory coronavirus testing for holidaymakers https://t.co/zp3syujLp0 pic.twitter.com/8EIGdMs4rT
— Reuters UK (@ReutersUK) July 25, 2020
Şu anda ABD, Brezilya ve Türkiye’yi içeren yüksek riskli ülkelerden gelenlerin acil testler için uygun olurken diğer yerlerden gelenlerin üç gün içinde test edilebileceği söylendi.
Yüksek riskli bir ülkeden eve gelen bir tatilcinin testinin negatif çıkması durumunda 14 günlük karantinayı gözlemlemek zorunda kalmayacakları aksi halde sıkı bir şekilde uygulanmasa da zorunlu tutulacağı aktarıldı. Almanya’nın şimdiye kadar erken ve kapsamlı testler sayesinde virüsün yayılımını önleme konusunda birçok ülkeden daha iyi bir iş çıkardığı belirtildi.
Bununla birlikte, İspanya’daki bazı Alman turistlerin ugunsuz davranışlarının video görüntülerinin, tatilcilerin artan enfeksiyon riskinde olduğu ve virüsü eve getirebileceği endişelerini artırdı.
Dünya Sağlık Örgütü Cuma günü küresel koronavirüs vakalarında rekor bir artış olduğunu bildirirken Almanya’da onaylanan yeni vaka sayısı Cuma günü Robert Koch Enstitüsü’ne göre 815’e yükseldi. Bu rakam Mayıs ortasından bu yana en büyük sayıyı temsil etti. Ülkedeki toplam vaka sayısı 206 bin 11 kişiyken ölüm sayısı 9201’e ulaştı.
Yine de Almanya, diğer büyük Batılı ülkelere kıyasla pandemiyle mücadelede başarılı iş çıkardı. Küresel yatırımcı Ruchir Sharma da kaleme aldığı yazısında,

Almanya’nın pandemiyle mücadelesini överek ABD’nin tam tersi şekilde hareket ettiğini dile getirdi. Pandemi sonrası dünyanın en büyük kazananı Almanya olacak diyen Sharma, görüşüne gerekçe olarak ülkenin salgınla savaşma stratejisini de vurguladı.
Angela Merkel liderliğindeki hükümetin virüsü inkar etmek ya da geciktirmek yerine hemen harekete geçtiğini belirten Sharma, Almanya’nın eğriyi düzleştirmek için test ve temas izlemeyle hazır olduğunu, ölüm oranını da diğer büyük Batılı sanayi ülkelerine kıyasla düşük tuttuğunu söyledi.