
Yaklaşan bir Alman resesyonu için korku, bugün ülkenin Ocak 2009’dan bu yana en kötü sanayi üretim rakamlarını yayınlamasının ardından yükseldi. Veriler, Alman sanayi üretiminin son yedi ay içinde beşinci kez düşerek yıllık bazda yaklaşık %7 gerilediğini gösterdi.
İhracat da Aralık ayında bir önceki aya göre sadece yüzde 0.1 arttı. Son rakamlar, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin karşı karşıya olduğu baskıya katkıda bulundu. Dünkü resmi rakamlara göre de Alman fabrika siparişleri aylık %2.1 daralmıştı.
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher, bugün verdiği bir demeçte ülkenin görünümü hakkında kötümser olduğunu söyledi.Çünkü Almanya’nın kusursuz fırtına gibi bir şey yaşayabileceğini belirtti. Küresel ticaretin yavaşlaması, koronavirüs, jeopolitik çatışmalar gibi “çok fazla risk” olduğunu ve Alman hükümetinin derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Bir araştırma notunda, ING’nin baş ekonomisti Carsten Brzeski, Cuma günkü verilerin gelecek haftaki GSYİH verilerinin Alman ekonomisi için R kelimesini geri getirme riskini artırdığını öne sürdü.
Almanya son 18 ay boyunca bir resesyondan ucu ucuna kaçınmıştı ki ön verilere göre Almanya 2019’dan bu yana en zayıf genişleme olan yüzde 0.6 oranında büyümüştü.Alman hükümeti de Cuma günü yaptığı açıklamada, sanayi ekonomisine yönelik genel görünümün “baskı altında” kaldığını söyledi. OECD’ye göre Alman ekonomisinin 2020’de %0.4 ve 2021’de %0.9 büyümesi bekleniyor. DIW’den Fratzscher, “Akıllı hükümetin tepkisi, bakın bir risk yöneticisiyiz, şimdi ekonomiyi stabilize etmek için harekete geçiyoruz, demek olmalı” dedi.
Sonuçta Şansölye Angela Merkel ve kabinesi, son iki yılda yatırımları artırmadıkları için çok eleştirildi.
Merkez bankacıları ve üst düzey Avrupalı politikacılar Alman hükümetinden sandıklarını açmasını, altyapıya ve genel ekonomiye daha fazla harcama yapmasını istedi. Yüksek yatırımların çeşitli ekonomik zorlukların ortasında büyümeyi artıracağı savunuldu. Alman hükümeti ise bu noktada tamamen farklı bir görüş sergiledi.