Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa ekonomisinin COVID-19 salgınının başlangıcında pek çok kişinin korktuğundan çok daha iyi toparlandığını belirtti. Ancak hükümetlerin yine de şirketleri ve tüketicileri desteklemeye devam etmesi gerektiğini savundu.
Scholz, söz konusu açıklamaları 27 Avrupa Birliği maliye bakanının Berlin’deki gayrı resmi toplantısının sonunda gazetecilere verdiği demeçte yaptı.
Reuters’ın haberine göre pandemi sona ermese de göstergelerin ekonominin bir süre önce korktuklarından çok daha iyi toparlandığını öne sürdüğünü söyleyen Scholz; “bu bir bütün olarak Avrupa Birliği için geçerli olan bir şeydir, aynı zamanda tek tek üye devletler için de geçerlidir” dedi.
Ayrıca anlaşmasız bir Brexit’in İngiliz ekonomisine Avrupa Birliği’nden çok daha fazla zarar vereceğini söyledi.European economy is recovering better than we had feared: Scholz https://t.co/CXvg2z7OSw pic.twitter.com/rEYPwdJmEp
— Reuters (@Reuters) September 12, 2020
“Benim değerlendirmem, düzenlenmemiş bir durumun İngiliz ekonomisi için çok önemli sonuçları olacağı yönünde. Avrupa bununla başa çıkabilir ve halihazırda yaptığımız hazırlıklardan sonra özellikle ciddi sonuçlar olmayacak.” dedi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Cumartesi günü yaptığı açıklamada, blokla ayrılma anlaşmasını ihlal edecek planlı bir tasarının İngiltere’nin bütünlüğünü korumak için gerekli olduğunu söyledi. Johnson, Avrupa Birliği’ni Birleşik Krallık’ın birlik ve toprak bütünlüğüne tehdit olarak nitelendirmesiyle dikkat çekti.
The Telegraph’ın haberine göre Johnson, Muhafazakar Parti milletvekillerini, Avrupa Birliği ile imzalanan geri çekilme anlaşmasının bazı kısımlarını geçersiz kılacak tarışmalı bir tasarıyı onaylamaya çağırdı. Kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması istediklerini kaydeden Johnson, bununla birlikte AB’nin Kanada’yla yaptığı anlaşmayı 40 yıldan fazla süre üye olarak kalan İngiltere’ye sunmaktan geri durduğuna dikkat çekti.
Birliğin niyetini sorgulayan İngiliz Başbakan, İngiltere’nin AB ile geçen sene varılan ayrılık anlaşmasının Kuzey İrlanda Protokolü’nü değiştirme girişimlerine de değindi. AB’nin protokolünün Kuzey İrlanda‘yı sürekli Gümrük Birliği içinde tutmak için kullanma niyetinde olabileceği endişesinden bahseden Johnson, bloğun ülke birliği için tehdit olduğu açıklamalarıyla yankı uyandırdı.