Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya İmalat PMI Kasım’da 57,4 Seviyesine Geriledi

Almanya'nın imalat sektörüne yönelik hazırlanan satın alma yöneticileri endeksi anketinin Kasım 2021 raporu yayımlandı.
Almanya İmalat PMI Kasım’da 57,4 Seviyesine Geriledi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

IHS Markit ve BME tarafından hazırlanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi anketinin Kasım 2021 verileri yayımlandı. Buna göre; imalat PMI Ekim’deki 57,8 seviyesinden 57,4 seviyesine geriledi.

Almanya imalat PMI verisi Ekim ayında 57,8 seviyesine gerileyerek, dokuz ayın en düşük seviyesine işaret etmişti. Endeksin seviye eşik düzeyin üstünde kalmasının nedeni, tedarikçilerin teslimat sürelerindeki iyileşmeden kaynaklanmıştı.

Ankete göre Kasım ayında Alman üreticilerin devam eden arz yönlü kısıtlamalar nedeniyle üretim hacimlerini artırmak için mücadeleye devam ettiğini gösterdi. Artan maliyetler de önemli bir zorluk olmaya devam ederken, fabrika kapısı ücretlerinde rekor bir artışa neden oldu.

İmalat PMI Kasım verilerine göre; üretim artışı, arz darboğazları tarafından engellenmeye devam ederken, çıktı fiyat enflasyonunun yeni rekor seviyeye ulaştığını gösterdi.
Alman İmalat PMI Kasım 2021 Ayrıntıları
Kaynak: IHS Markit

Çıktı endeksi, zayıf bir büyümeye işaret ederken, Ekim ayında kaydedilen 16 ayın en düşük seviyesinden çok az değişim gösterdi. Ankete katılan işletmelerden üretim seviyelerinin malzeme ve parça kıtlığı nedeniyle kısıtlandığına dair çok sayıda rapor geldi.

Anket katılımcılarına göre; yeni siparişler de arz darboğazlarından bir şekilde etkilendi. Yine de toplam yeni iş akışı üretimi geride bırakmaya devam etti. Bu sayede birikmiş işlerin daha da arttığı görüldü. Yeni ihracat siparişleri ise daha yumuşak bir artış kaydetti.

GCM Yatırım Banner

Anket tedarik sorunlarının yaygın olmaya devam ettiğini de gösterdi. Ankete katılan işletmelerin %59’u yaklaşık %16’lık uzun vadeli ortalamaya kıyasla girdilerde daha uzun teslim süreleri bildirdi. Ancak gecikmelerin yayılması Ekim ayına göre daha düşük bir seviyede gerçekleşti.

Tedarik ile ilgili endişeler ise üreticileri mümkün olduğunda daha fazla girdi satın almaya yöneltti. Satın alma faaliyetlerindeki büyüme oranı, çıktıyı çok aşmaya devam ederken, üç ayın en yüksek seviyesine ulaştığı görüldü.

Anket katılımcılarının verdiği yanıtlara göre; gelecekteki üretime yönelik beklentiler, genellikle arzdaki bir yakalamaya bağlı büyüme beklentileriyle birlikte beş ayda ilk kez iyileşme gösterdi. Mal üreticileri Kasım’da gelecek yıl görünümü konusunda biraz daha iyimser davrandı. Haziran ayındaki seri zirvesinden önceki dört ayın her birinde gevşedikten sonra beklentiler biraz toparlanma gösterdi ve Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.