Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Toparlanmanın Yavaşlamasıyla Almanya’nın 2020 GSYİH Beklentisi Eksi %5,4’e Revize Edildi

Önde gelen ekonomi araştırma kuruluşlarının hazırladığı rapora göre Almanya ekonomisinin sonbahar aylarındaki toparlanması ivme kaybetti.
Toparlanmanın Yavaşlamasıyla Almanya’nın 2020 GSYİH Beklentisi Eksi %5,4’e Revize Edildi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Coronavirüs salgını Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’ya darbe vurmaya devam ediyor. Almanya, vaka sayısı bakımından Türkiye’den sonra geliyor ve diğer ülkeler arasında yirmi ikinci sırada bulunuyor.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW Berlin); Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Ifo Enstitüsü, ETH Zürih Ekonomik Araştırma Merkezi (KOF), Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW Kiel), Münih Üniversitesi Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Leibniz Ekonomik Araştırma ve Viyana İleri Araştırmalar Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan raporu yayımladı.

Yapılan açıklamaya göre yaşanan sağlık krizi Alman ekonomisini tahminlerden çok daha fazla etkileyecek.
Almanya Coronavirüs Durumu
Kaynak: Worldometer

Almanya’da gayrisafi yurt içi hasıla yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 9,7 küçüldü. Avrupa’nın en büyüğü, coronavirüsle mücadele kapsamında koyduğu kısıtlamaları kaldırır kaldırmaz, ekonomide büyük ölçüde toparlanma sağladı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı “V” şeklinde toparlanma olduğunu bildirirken, iyileşmenin üçüncü çeyrekte daha fazla olması bekleniyor. Öte yandan önemli ekonomi araştırma kuruluşlarının hazırladığı çalışma, toparlanmanın ivme kaybettiğini işaret ediyor.

Pandeminin pik yaptığı dönem sonrasında ilkbahardaki toparlanmanın daha belirgin olduğu ve aynı hızın sonbaharda yaşanmadığı tahmin ediliyor. IfW Kiel Ekonomi Direktörü Stefan Kooths, ilkbahardaki düşüşün büyük kısmının telafi edildiğini fakat geri kalanında normale dönüşün zaman alacağını aktardı.

GCM Yatırım Banner
GSYİH için daha önce yapılan tahminler, olumsuz yönde revize edildi.
Almanya Ekonomisi 2020 Beklentisi
Kaynak: DIW Berlin

2020 yılı için GSYİH’nin yüzde 4,2 oranında daralacağı tahmin ediliyordu. Fakat vakalardaki artışın yeni kısıtlamaları getirme olasılığını artırması ve daha öncekilerin açtığı kayıpların henüz telafi edilememesiyle, bu beklenti eksi %5,4 olarak değiştirildi. 2021 yılı için %5,8 olan büyüme beklentisi ise %4,7’ye düşürüldü.

Almanya ekonomisinin 2022 yılında %2,7 oranında genişleyeceği öngörülüyor. Yapılan açıklamada özellikle restoran, hava taşımacılığı ve turizm gibi sektörlerde toparlanmanın yavaşladığı bildirildi. Stefan Kooths, ülke ekonomisinin bir süre daha pandeminin etkisinden kurtulamayacağını söyledi.

Bunun yanında şirketlerin yatırım yapma konusunda isteksiz davranmasının ve öz sermaye pozisyonlarının bozulmasının da ekonomiyi kötü etkilediğini sözlerine ekledi. 2021 yılının sonuna kadar ekonominin kriz öncesi döneme ulaşamayacağını söyleyen Kooths, orta vadede üretim kapasitelerinin de düşük kalacağını dile getirdi.

Salgının işgücü piyasasında da derin izler bıraktığı, yıl ortasında 820 bin kişinin işini kaybettiği söylendi. İstihdamda son haftalarda artış olsa da işsizliğin 2020 sonunda %5,9’a yükselmesi bekleniyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.