
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Temmuz ayına ilişkin fabrika siparişleri gelişmelerini yayımladı. Coronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla Mart ve Nisan aylarında işyerleri kapatılmış ve fabrikalarda üretime ara verilmişti.
Bu sebeple Almanya’da fabrika siparişleri Mayıs’ta son 30 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Devam eden süreçte fabrikaların yeniden çalışmaya başlaması siparişlerde artış sağlasa da, hala piyasa beklentisini karşılayabilmiş değil.
Almanya’da fabrika siparişleri Temmuz’da %2,8 oranında artış gösterdi.Der reale (preisbereinigte) #Auftragseingang im Verarbeitenden Gewerbe war nach vorläufigen Angaben im Juli 2020 saison- und kalenderbereinigt 2,8 % höher als im Juni 2020. Lesen Sie weiter: https://t.co/vOQ2lpRL6k pic.twitter.com/FNoIbCRcD5
— Statistisches Bundesamt (@destatis) September 4, 2020
Piyasanın beklentisi Temmuz’da %5 artış olması yönündeydi. Ancak açıklanan veriler bu değerin altında iyileşme olduğunu gösterdi. Siparişler bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında %7,3 düşüş gösterdi. Bu oranın ise %10,6 düşüş şeklinde olması bekleniyordu.
Her ne kadar son aylarda toparlanma olsa da Covid-19 salgınının tam olarak başlamadığı Şubat ayına kıyasla %8,2 daha düşük durumda. Yeni sipariş endeksinin 94,3 değerinde geldiği dönemde, yurt içi siparişler 89,9, yurt dışılar ise 97,6 değerinde gerçekleşti.
Bu dönemde yurt içi toplam siparişler %10,2 geriledi. Ancak yurt dışılarda %14,4’lük artış gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sektöründeki gerçek sipariş alımı Haziran dönemine kıyasla %6,2 oranında yükseliş gösterdi.
Geçici sonuçlara göre imalatta fiyat ayarlı ciro, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haliyle %5,2 arttı.
Almanya’da koronavirüs nedeniyle tedbir kısıtlamaları Mart ayında devreye sokulmuştu. Henüz kısıtlamaların olmadığı Şubat ayına kıyasla imalat sektöründeki satışlar %9,2 daha düşük. Temmuz ayında otomotiv sektöründeki satışlar bir önceki aya göre %14,3 artarken, yine Şubat seviyesinin %7,8 altında.
Ara malı üreticilerinin siparişlerinde aylık bazda %9,5, tüketim malı üreticilerinin siparişlerinde %0,2 artış oldu. Öte yandan sermaye malı üreticilerinin siparişlerinde %0,4’lük azalma meydana geldi.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Euro Bölgesi’nden gelen toplam siparişlerde %40,1’lik artış oldu. Temmuz ayında imalat alanındaki yeni siparişlerde ivme kaybedildiği söylendi.