Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Almanya’nın Nisan ayına ilişkin fabrika siparişleri verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede üretilen ürünler için siparişler, Nisan’da bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 geriledi.
Fabrika siparişleri, Mart’ta yüzde 10,9 azalarak 2020 yılı Nisan ayından beri en büyük düşüşü kaydetmişti. Piyasa beklentisi, Nisan’da aylık bazda yüzde 3 artış yaşanması yönündeydi. Ancak açıklanan rakamlar beklentiyi karşılamadı.
Bir önceki aya göre yurt içi siparişlerde yüzde 1,6, yabancı siparişlerde de yüzde 1,8 düşüş oldu.
Alman Ekonomisi Zayıf Küresel Ekonomiden Etkileniyor
Söz konusu dönemde makine-teçhizat imalatı ile gemi, tren, uçak gibi muhtelif taşıt yapımında siparişlerde düşüşler yaşanırken, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 12, motorlu kara taşıtları imalatında yüzde 2,4 oranında artış oldu.
Yeni siparişler tüketim mallarında bir önceki aya göre yüzde 2,5, sermaye malları yüzde 1,7 azaldı. Ara mallarında ise yüzde 2,3 arttı.
Yurt içi siparişler yüzde 1,6 artarken, yurt dışı siparişlerde yüzde 1,8’lik düşüş gerçekleşti.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ihracata dayalı Alman ekonomisinin, özellikle hala zayıf olan küresel ekonomiden ve Euro Bölgesi’nden gelen siparişlerdeki düşüşten olumsuz etkilendiği belirtildi.
İç talebin istikrarlı olduğu ancak fabrika siparişlerinin, sanayi üretimi için istenen ivmeyi yakalamadığı kaydedildi.
Sanayinin Geleceği Zorlu Olmaya Devam Edecek
Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer, fabrika siparişlerinin Nisan ayında beklentilerin aksine toparlanamadığını belirterek, “Bu kötü bir sinyal. Kış yarısındaki teknik resesyon tesadüfi değildi. Dünya çapındaki faiz artışlarıyla birlikte, Alman ekonomisinin yılın ikinci yarısında yeniden küçüleceğini gösteren çok şey var.” şeklinde açıklama yaptı.
Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Başekonomisti Alexander Krüger ise açıklanan verileri büyük bir hayal kırıklığı olarak gördü.
Açıklamasında, sanayide işlerin hiç de pürüzsüz olmadığını, ülkedeki iklim politikası nedeniyle sanayinin geleceğinin zorlu olmaya devam edeceğini dile getirdi.