
Küresel çapta birçok taşı yerinden oynatan, dengeleri değiştiren ve birçok krize sebep olan Rusya-Ukrayna savaşı, en çok Avrupa ülkelerini etkiledi. Karşılıklı yaptırımlar, enerji ambargoları ve diğer sebepler Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da rekor kamu borcu oluşmasına neden oldu.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin geçen sene federal, eyalet, sosyal güvenlik fonları, belediye ve belediye fonları, belediye ve belediye birlikleri düzeyinde tüm temel ve ilave bütçeleri de dahil kamu dışı kurumlara genel kamu borcunun 46,1 milyar euro arttığını duyurdu. Toplam kamu borcu ise 2,37 trilyon euroya çıkarak rekor seviyelere ulaştı.
Artışın ana nedenleri olarak Kovid-19 virüsünün olumsuz etkileri ve enerji krizleri gösterildi.
Destatis, kişi başına düşen kamu borcunun 27 bin 906 eurodan 28 bin 155 euroya yükseldiğini bildirdi. Bu dönemde federal kamu borcu 71,9 milyar euro yükselerek 1 trilyon 620,4 milyar euroya çıktı.
Eyaletlerin borcu yüzde 5 azalırken belediye ve belediye birliklerinin borcu yüzde 4,4 artarak 140,1 milyar euroya ulaştı.
Savaşın Avrupa’ya Etkisi
Rusya-Ukrayna savaşının ardından küresel çapta yaşanan arz yönlü belirsizlikler, Almanya’daki enerji piyasalarında ciddi dengesizliklere sebep oldu.
Sarmal bir enerji krizine maruz kalan Avrupa ülkeleri, Rusya’ya yaptırımları ciddileştirdi. Rusya, bunlara karşılık olarak enerji kozunu kullanmaktan geri adım atmadı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ve Avrupa’da bazı önde gelen stratejistler, Rusya’ya uygulanan yaptırımların anlamsız olduğunu, bunun ABD ve Avrupa için ciddi sonuçları olacağını söylemişti.