Nükleer enerji dönemine son veren Almanya, son üç santraldeki bütün reaktörleri dün gece itibarıyla devre dışı bıraktıktan sonra bugün itibarıyla yeşil enerji dışı faktörlere yüz çevirdi. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağı ve bugünden sonra sürecin nasıl işleyeceği soruları özellikle iş dünyasınca merak konusu olurken, Almanya Çevre Bakanlığı Nükleer Güvenlik Departmanı Başkanı Gerrit Niehaus, hükümetin aldığı karardan geri adım atmayacağını kesin bir dille paylaştı.
Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Niehaus, bugünden itibaren nükleer enerji üretiminin yasalara aykırı olarak kabul edileceğini şu sözlerle paylaştı:
“Yasalara uygun olarak çalışıyoruz ve 16 Nisan’dan itibaren nükleer elektrik işletmeciliğinin cezai bir suç olacağı açık.”
Yeşil enerjiye geçişte öncü olma rolü üstlenen Almanya’nın pandemi ve savaş ortamının doğurduğu yüksek enflasyon ve enerji arzı krizinde gösterdiği radikal tavır tüm dünyada yakından takip ediliyor.
Eski Başbakan Angela Merkel’in nükleer enerjiyi terk edip enerji arzında Rusya’ya bağımlı olacak şekilde anlaşmalar yapması sonraki dönemde Almanya’nın eli zayıflatmıştı.
Ukrayna topraklarını ilhak etme kararı aldığı için Moskova’ya yaptırım uygulayan Almanya’nın aynı zamanda Rus gazına bağlı oluşu çelişki yaratmıştı.
Enerji krizinin resesyon korkularıyla da birleşmesiyle birlikte Alman hükümeti nükleer santralleri kapatma kararını ertelemek zorunda kalmıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, son üç nükleer santralin nisan ayının ortasına kadar faaliyette olması talimatını vermiş, bu tarihten sonra yenilenebilir enerjiye geçişin hızlanacağı taahhüt edilmişti. (AA)