Almanya Başbakanı Olaf Scholz, başkent Berlin’de parlamentonun alt kanadı Bundestag’da açıklamalarda bulundu. Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in enerji ve açlığı silah olarak kullandığını, ancak Batı’nın birliğini bozmayı başaramadığını söyledi.
kolayca yatırım yapın
Putin’in savaş hedeflerine eskimiş taktiklerle ulaşamayacağını vurguladı. Parlamentoya konuşan Scholz, Almanya’nın kendisini Rus gazına olan bağımlılığından kurtardığını ve enerji fiyatlarını düşürmeye çalıştığını ifade etti. Bunun yanında Avrupa Birliği’nin gaz fiyatına sınırlama getirmesinin geri tepme olasılığı taşıdığını söyledi.
Rusya ordusu son günlerde Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırılar düzenledi ve bu elektrik kesintilerine neden oldu. Ukrayna, Şubat ayında başlayan savaştan bu yana ilk kez elektrik kullanımına kesinti getirmek zorunda kaldı. Rusya ise saldırılarda sivilleri hedef aldığını her fırsatta yalanlamaya devam ediyor.
Scholz: Rusya’ya Yanıt Verilecek
Scholz, Moskova’nın saldırılarının yanıtsız kalmayacağını belirterek, toprak taktiklerinin Rusya’nın savaşı kazanmasına yardımcı olmayacağını, bunun yalnızca Ukrayna ve ortaklarının birliğini ve kararlılığını güçlendireceğini söyledi.
Alman lider, 27 Avrupa Birliği ülkesinin liderlerinin iki hafta içinde ikinci kez enerji fiyatlarını düşürmeye çalışmak için bir araya gelmesini öncesinde konuştu. Üye devletler arasında gaz fiyatlarına tavan sınır koyma hamleleri konusunda görüş ayrılıkları devam ediyor.
AB’nin sıvılaştırılmış doğal gaz ve ortak gaz alımı için alternatif bir fiyat kriterini desteklemesi bekleniyor. Bununla beraber, yüksek enflasyonu durdurmak ve durgunluğu önlemek için gaz fiyatlarına nasıl sınır getirilip getirilmeyeceği konusunda fikir ayrılığı yaşanıyor.
Fransa ve Polonya dahil 15 ülke bir tür sınır koyarken, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve gaz alıcısı olan Almanya ve Hollanda’da güçlü bir muhalefet var.
Scholz, siyasi olarak empoze edilen bir gaz fiyat farkının, üreticileri gazlarını başka yerlere satma riski taşıdığını ve bunun sonucunda AB’nin daha az gaz alabileceği anlamına geldiğini söyledi.
Almanya lideri, AB’nin birbirleriyle rekabet etmemek için Japonya ve Kore gibi diğer gaz tüketicileri ile yakın işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti.