
Almanya’nın Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları ilan edildi. Yıllık bazda %0.1 artan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentileri karşılamadı. Avrupa Birliği ile uyumlu olan TÜFE Temmuz ayında %1,7 artarak beklentilerin üzerinde gelmiş ve Nisan ayından beri en yüksek seviye kaydedilmişti.
Ağustos ayında beklentilerin dışında bir zayıflamayla gelen enflasyon rakamları, Euro Bölgesi’nin bir numaralı ekonomisi Almanya için ekonomik kırılganlık sinyali veren işaretlerden yalnızca biri oldu. Ülkede yine bugün açıklanan diğer bir veri de işsizlik sayısının Ağustos’ta arttığını gözler önüne serdi.
Almanya’nın TÜFE verilerinde Ağustos’ta 2018’in aynı dönemine göre %0.1 artış gözlemlenirken, söz konusu rakam Temmuz ayında %1.1 olarak kaydedilmişti.Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Avrupa’nın bütünü için hedeflediği enflasyon seviyesinin %2 olduğu biliniyor. Mevcut durum incelendiğinde bankanın hedefine ulaşamadığı görülüyor. Bunun yanı sıra işsizlik rakamları da yaklaşık 6 yıldır devam eden aralıksız düşüşten sonra yükselişini sürdürüyor.
Almanya’dan son zamanlarda gelen veriler pek iç acıcı olmazken, ülke ekonomisinin resesyon ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor ve bu kapsamda mali teşvik baskılarının arttığını söylemek mümkün. Kısa zaman önce açıklanan imalat sektörü verileri de ihracatta meydana gelen düşüşün etkileriyle daralmaya devam ediyordu. Bunda uluslararası ticaret ve siyasi gerilim rol oynadı.
Ülkede gözlemlenen işsizlik sayısındaki artış, tüketici harcamalarını etkileyeceğinden hizmet sektörünü negatif durumlara maruz bırakabilir.Ülkede iş gücü piyasası imalat sektöründeki durgunluktan önemli ölçüde etkileniyor. Hal böyle olunca hükümet üzerindeki mali teşvik baskıları artıyor. Almanya’da Ağustos’ta 4000 artan işsiz sayısı, toplamda 2.29 kişinin işsiz kalmasıyla sonuçlandı.
Kaydedilen bu rakam, ortalama 6 ay boyunca kesintisiz düşüşün ardından ard arda 4. ayda da artışa işaret etti. Bunun yanında işsizlik oranı da %5 seviyesiyle rekor düşük seviyelerine yakın seyretti. Zaten resesyon riskiyle karşı karşıya olan Almanya, iş gücündeki mevcut bu durumun etkisiyle bu duruma daha yakın görünüyor.
Her seferinde belirtildiği gibi Alman ekonomisi 2019’un ikinci çeyreğinde %1 daraldı ve başta Bundesbank olmak üzere çoğu önemli kurum, söz konusu ülkede bu çeyrek için de daralma öngörmüştü. Tahminler doğru çıkarsa ülke resesyona girmiş sayılacak. Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin 12 Eylül’de yapacağı toplantıda gösterge faizini aşağı çekeceği tahmin ediliyor.