Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yapılan açıklamaya göre gayri safi yurt içi hasıla üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 8,2 değil yüzde 8,5 oranında büyüdü.
kolayca yatırım yapın
Yani Avrupa’nın en büyük ekonomisi ilkbahardaki COVID-19 salgınının ilk dalgasının neden olduğu benzeri görülmemiş bir düşüşten kısmen iyileşirken GSYİH büyüme oranı ilk tahminden yukarı yönlü revize edildi.
Destatis, beklenenden daha güçlü toparlanmanın temel olarak yüksek hane halkı harcamaları ve artan ihracattan kaynaklandığını söyledi. “Bu, Alman ekonomisinin 2020’nin ikinci çeyreğinde koronavirüs pandemisinin neden olduğu gayri safi yurtiçi hasıladaki büyük düşüşün büyük bir bölümünü telafi etmesini sağladı” ifadelerini ekledi.
Yapılan açıklamada ayrıca gayri safi yurt içi hasılanın bir yıl önceye kıyasla yüzde 4 küçüldüğü belirtildi.Yani Alman GSYİH’si fiyat, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak 2020’nin üçüncü çeyreğinde, 2019’un dördüncü çeyreğine, yani küresel koronavirüs krizinden önceki çeyreğe göre hala %4,0 daha düşük kaldı. 2020’nin ikinci çeyreğinde hemen hemen tüm kullanım alanlarında gözlenen büyük düşüş nedeniyle, bazı alanlarda iki haneli büyüme oranları kaydedildi.
Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları bir önceki çeyreğe göre %10,8 artarak, özellikle 2020 yılının üçüncü çeyreğinde büyümeye katkı sağladı. Genel hükümet nihai tüketim harcamaları, ikinci çeyrekteki %2,2’lik artışın ardından önceki çeyrekte %0,8 arttı. Böylece genel hükümet tüketimi yılın ilk üç çeyreğinde ekonomik büyümeyi stabilize etti.
Makine ve teçhizatta brüt sabit sermaye oluşumu yüzde 16,0 arttı. Ancak inşaat sektöründeki brüt sabit sermaye oluşumu büyümeye katkı sağlamadı ki bir önceki çeyreğe göre %2,0 oranında azaldı. Dış ülkelerle ticarette de artış kaydedildi. 2020’nin üçüncü çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı 2020’nin ikinci çeyreğine göre %18,1 arttı. İthalat da %9,1 arttı.
Nihayetinde okuma yüzde 8,2’lik büyüme tahmininden daha iyi gelse de görünüm ikinci bir koronavirüs dalgası ve hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için kısmi bir kilitleme ile bulanıklaştı.Ülkedeki restoranlar, barlar, oteller ve eğlence mekanları 2 Kasım’dan beri kapalı, ancak mağazalar ve okullar hala açık. Şansölye Angela Merkel ve yetkililer, toplantıları için hazırlanan bir taslağa göre kilitlemeyi 20 Aralık’a kadar uzatmayı planlıyorlar.
Reuters’ın haberine göre diğer ülkelerdeki kilitleme önlemlerinin ihracata yönelik üreticileri de etkilemesi muhtemelken hizmet sektöründeki daralmanın dördüncü çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılaya ağır basması bekleniyor.
DIW ekonomisti Claus Michelsen, bu nedenle ekonomik çıktıda bir düşüşün ufukta olduğunu ve ilk tahminlerin son çeyrekte %1 civarında bir GSYİH düşüşüne işaret ettiğini söyleyerek “Almanya ve birçok önemli ticaret ortağı muhtemelen resesyona girecek” dedi.
Ifo da Salı günü yaptığı açıklamada, Alman iş moralinin Kasım ayında art arda ikinci ay için düştüğünü belirterek Avrupa’nın en büyük ekonomisinin dördüncü çeyrekte ikinci dalgaya yönelik önlemler nedeniyle daralacağını öne sürdü.
Ifo’nun iş ortamı endeksi Ekim’deki 92.5’ten 90.7’ye düşerken ardışık iki aylık düşüş, ardışık beş aylık artışı izledi. Ifo Başkanı Clemens Fuest; “İş belirsizliği arttı, koronavirüsün ikinci dalgası Almanya’nın ekonomik toparlanmasını kesintiye uğrattı” dedi. Ifo Ekonomisti Klaus Wohlrabe Reuters’a yaptığı açıklamada, anketin ekonominin son çeyrekte küçüleceğini gösterdiğini aktardı.