Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Mayıs 2022 dönemi fabrika siparişleri raporunu yayımladı.
Destatis’in geçici sonuçlarına göre Almanya’nın fabrika siparişlerinde Mayıs’ta yüzde 0,1 oranında artış yaşadığı görüldü. Beklenti yüzde 0,6 düşüş yönündeydi. Yıllık bazda karşılaştırma yapıldığında ise yüzde 3,1 oranında düşüş kaydedildi.
Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin fabrikalara gelen sipariş sayısında Nisan ayında art arda üçüncü aylık düşüş yaşanmıştı. Bu düşüş sonrası en az bir çeyreği ekonomik küçülme ile kapatmaya hazırlanan Almanya, Mayıs ayı verilerinde düşüşü sürdürmedi.
Şubat ayından itibaren aşağı yönlü olan oranlar göz önüne alındığında son açıklanan verilerle birlikte fabrika siparişlerinin Mayıs ayında pozitif bölgeye geçtiği kaydedildi.
Destatis tarafından yapılan açıklamada, birçok işletmenin yeni siparişleri karşılamada sorun yaşadığı, Mayıs 2022’de yeni siparişlerdeki düşüş nedeniyle durumun biraz normale döndüğü söylendi.
Yabancı Siparişler Artarken Euro Bölgesi Siparişleri Düştü
Almanya’dan gelen veriler, imalatta yabancı siparişlerin Mayıs 2022’de bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttığını gösterdi. Euro dışı bölgeden yeni siparişlerde yüzde 3,7 oranında yükseliş yaşandı.
Ancak Euro bölgesinden gelen yeni siparişlerde bir önceki aya göre yüzde 2,4 ve yerel siparişlerde yüzde 1,5 düşüş görüldü.
Sermaye malları üreticileri Mayıs ayında yüzde 3,3 oranında artış yaşarken, ara malı üreticileri yeni siparişlerinde bir önceki aya göre yüzde 3,2 düşüş kaydetti.
Tüketim mallarında siparişler yüzde 4,5 azaldı.
Ciroda Yüzde 3,2 Oranında Artış Kaydedildi
Geçici rakamlara göre, Alman ekonomisinde mevsimsel ve takvim etkilerden arındırılmış haliyle imalatta reel ciro bir önceki aya göre Mayıs ayında yüzde 3,2 arttı. Geçen yılın Mayıs ayı ile karşılaştırma yapıldığında ise yüzde 1,0 daha yüksek çıktı.
Rusya-Ukrayna gerilimi, pandeminin yarattığı arz krizi ve artan enerji fiyatları Alman ekonomisinde yeni siparişlerin durgunlaşmasına yol açtı. Ancak son paylaşılan verilerde cironun artış göstermesine rağmen, önceki aylarda olduğu gibi Mayıs 2022’de yeni siparişlerin hacmi ciro hacminin üzerinde gerçekleşti.
Raporda yer alan açıklamada, ara ürünlerde yaşanan kıtlıktan dolayı talep fazlasının yaşanmasının doğal olduğu aktarıldı. Destatis, paylaştığı rakamların malzeme kıtlığı ve endüstriyel faaliyet arasındaki ilişkiyi gösterdiğini söyleyerek şöyle açıklama yaptı:
“Ukrayna’daki savaş nedeniyle tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması ve Çin’deki limanların kapanması gibi Kovid-19 krizinin yol açtığı çarpıklıklar devam ettiği için işletmeler siparişlerini tamamlamakta hâlâ zorlanıyor.”