Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan alkollü içki düzenlemeleri yer aldı. “Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemede, 5 santilitreden küçük ambalajlı alkollü içkilerin yanı sıra bira hariç 300 santilitreden büyük ambalajlı alkollü içkilerin ithalatına yasak getirildi.
Ayrıca sıralanan ürünlerin yurt içinde üretim ve piyasaya sunumuna da izin verilmeyeceği duyuruldu.
Yalnızca Cam Ambalaj İstenecek
Alınan kararda, bira haricindeki alkollü içkilerin ambalajları için yalnızca cam malzemeden yapılmış olma koşulu olacak ve piyasaya arz edilecek ürünlerde bu koşul aranacak.
Alınan kararların yürürlüğe girişine ilişkin Resmi Gazete’de yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yönetmeliğin yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonundan itibaren üretilemeyecek ve ithal edilemeyecek. Bu ürünler, yönetmeliğin yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan itibaren alkollü içki dağıtım yetki belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemeyecek.”
Dağıtım Yetki Belgesini Yenilemeyen Firmalara Yaptırım Uygulanacak
Resmi Gazete’de, “Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre alkollü içki üretimi yapan fabrika, imalathane, ticari işletmeler ve benzeri yerlerin işletme hakkının ya da şirket hisselerinin, üçüncü kişilere devredilmesinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine tabi olduğu belirtildi.
Üçüncü kişilere yapılacak devir işlemlerinde ilgili vergi daireleri ve Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan (SSK) son bir ay içinde alınmış muaccel vergi ve prim borcu bulunmadığına ilişkin belgenin bakanlığa ibraz edileceği söylendi.
Dağıtım yetki belgesini yenilemeyen firmaların, verilen süre zarfında ibrazlarını yapmamaları halinde yaptırıma tâbi tutulacağı şu sözlerle duyuruldu:
“Süresi içinde dağıtım yetki belgesini yenilemeyen firmaların belge geçerlilik tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde başvurması halinde, belirlenen dağıtım yetki belgesi bedeli, iki katı olarak tahsil edilerek belge yenilenecek. Bu süre geçtikten sonraki başvurular yenileme kapsamında değerlendirilmeyecek.”