
Alibaba’nın Sevgililer Günü’ne alternatif olarak başlattığı ve her yıl 11 Kasım’da kutladığı Bekarlar Günü (Singles Day) bu sene de milyar dolarlık rekorlarla gündeme geldi. Diğer bir ifadeyle; Alibaba’nın ölçek ve erişim açısından en büyük Bekarlar Günü olmasını beklediği alışveriş etkinliği bu 11 Kasım’da da şirketin beklentilerini boşa çıkarmayarak çıtayı biraz daha yükseltmeyi başardı.
Alınan bilgilere göre Alibaba, Bekarlar Günü’nde 1 milyar dolarlık satış rakamına yalnızca ilk 85 saniye içinde ulaştı. İlk saatte ise neredeyse 10 milyar dolarlık satış yaptı. Fortune Alibaba’nın toplam 213.5 milyar Çin yuanı, 30.7 milyar dolar satış yaptığını yazdı. Geçen yıl bu rakam 25.3 milyar dolar seviyesindeydi.
Cirque du Soleil ile Mariah Carey’nin katıldığı bir gala töreniyle başlayan etkinlik, ABD-Çin savaşının Çin tüketicisi üzerindeki etkisi açısından da dikkatle takip edildi.Alibaba’nın internet sitesinde etkinliğin yaklaşık ilk 2 saatinde 100 milyar Çin yuanı seviyesinde satış yapıldığı, Los Angeles, Tokyo ve Frankfurt’un etkinlikte sipariş alınan küresel şehirlerden olduğu aktarıldı. Öte yandan, Apple’ın 24 saat süren etkinlikte Çinli rakiplerini yenerek en çok satan cep telefonu markası olması dikkat çekti.
Burada Alibaba’nın diğer kategorilerdeki markaların toplam ürün değerlerini paylaşmasına rağmen Apple’ın rakamlarını açıklamadığının üzeri çizildi. Ayriyeten Çinli firma hangi model iPhone’ların satın alındığına dair bilgi vermekten de kaçındı ama bunların hiçbiri ABD’li teknoloji devinin etkinlikte en çok satan şirket olduğu gerçeğini değiştirmedi.
Keza Huawei, Alibaba’nın Bekarlar Günü etkinliğinde Apple’dan sonra en çok satan marka oldu. Huawei’yi ise yıl sonunda 150 milyon satış hedefleyen Xiaomi takip etti. Çin’de bir süredir zayıf satış rakamları olan Samsung ise sekizinci sırada yer aldı.
Counterpoint Research’den Apple’ın Bekarlar Günü birinciliğiyle ilgili konuşan araştırma direktörü Neil Shah da buradaki görüşünü şöyle bildirdi: “Bu Apple için olumlu bir işaret çünkü normalde Xiaomi ya da Huawei’nin birinci olması gerekirdi. Olay, Çinli akıllı telefon kullanıcılarının hızla olgunlaştığını ve daha çok en son teknoloji ürünler almaya yöneldiklerini gösteriyor, bu da yalnızca Apple için değil diğer markalar için de iyi bir işaret.”