
Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın ilk kez 2009 yılında başlattığı Bekarlar Günü isimli alışveriş çılgınlığı, bu yıl da inanılmaz rakamlara imza atıyor. Sevgililer Günü’ne alternatif olarak çıkartılan Bekarlar Günü’nde Alibaba’nın brüt mal hacmi, Pazartesi günü yerel öğle saati itibariyle geçen yılın 213.5 milyar yuan (30.5 milyar dolar) rekorunu geçerek yeni bir seviyeye yükseldi.
Yapılan açıklamada 1 dakika 8 saniye gibi bir sürede 1 milyar dolarlık satış yapıldığı, satılan ürünlerin toplam değerinin bir saatte 100 milyar yuan tutarına ulaştığı aktarıldı.
Çin’de ABD Markaları için Duyarlılık Azalmadı
Singapur ve Hong Kong’da gece yarısı başlayan 24 saatlik kampanyanın bu yıl da büyük rakamlarla kayıtlara geçeceği belli oldu.
Nitekim Alibaba’nın geçen yılki Bekarlar Günü satışları da Black Friday ya da Cyber Monday gibi ABD etkinliklerinde yapılan harcamaları aşmıştı. Bu sene günün erken saatlerinde en çok satan ürünlerden bazıları, Huawei’nin Mate 30 Pro akıllı telefonunun 5G versiyonunun yanı sıra Apple’ın iPhone 11 Pro ve Pro Max’ini içerdi. Devam eden ABD-Çin ticaret savaşı arasında, Amerikan markalarının Çinli tüketicilerden tepki alabileceğine yönelik endişeler olsa da rakamlar endişeleri haksız çıkardı.
Yabancı markaların Çin’de satılmasına yardımcı olan bir e-ticaret teknolojisi ve pazarlama şirketi olan WPIC’in CEO’su Jacob Cooke, mücevher ve giysilerin Amerikalı perakendecilerin en popüler ürün kategorileri olduğunu söyledi. Ayrıca bir gerileme olmadığını, ABD markaları için duyarlılığın azaldığına dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.
Bekarlar Günü Çin’de Başlasa da Güneydoğu Asya Etkinliği Kucaklıyor
Güneydoğu Asyalı e-ticaret oyuncusu Lazada, Bekarlar Günü veya 11.11 olarak bilinen mega 24 saatlik alışveriş etkinliğinin ilk 60 dakikasında 3 milyon sipariş alındığını açıkladı. Singapur, Vietnam, Endonezya, Filipinler, Malezya ve Tayland olmak üzere altı bölgesel pazarda faaliyet gösteren Lazada, Alibaba gibi brüt mal hacmi açıklamasa da 3 milyonluk siparişle dikkat topladı.
Bu arada Sea Group’a ait e-ticaret şirketi Shopee, sipariş hacminin geçen yıla göre ilk bir saatte üç kat arttığını söyledi. Bir temsilci, etkinlik halen devam etmekte olduğu için şirketin o zaman diliminde aldığı toplam sipariş sayısını ifşa edemediğini söyledi.
Alışveriş çılgınlığı 10 yıl önce Çin’de başlasa da o zamandan bu yana Güneydoğu Asya’daki perakendeciler tarafından da benimsendi. Zaten internet ekonomisi söz konusu olduğunda Güneydoğu Asya, gelecek kazançları açısından en çok öne çıkan bölge oluyor.