Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Alibaba’nın 38 Milyar Dolarlık Rekoru, Çin’in Ekonomik Yavaşlamasının Abartıldığını Gösteriyor

Alibaba'nın 38 milyar dolarlık Bekarlar Günü, Çin ekonomisinin ve halkının servetinin yükselişini vurguluyor. Detaylar aşağıda;
Alibaba’nın 38 Milyar Dolarlık Rekoru, Çin’in Ekonomik Yavaşlamasının Abartıldığını Gösteriyor
HABER GİRİŞ

Alibaba ilk olarak 2009’da başlattığı Bekarlar Günü’nde yalnızca 7 milyon dolar kazansa da teknoloji devi şu anda astronomik rakamlarda gelirler elde ediyor. Nitekim devasa alışveriş etkinliği, sadece 10 yıl sonra 38.4 m milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ki bu 2009’daki kazancın inanılmaz bir 5.471 katı anlamına geldi.

Ancak buradaki asıl vurgu, Bekarlar Günü’nde milyonlarca istekli Çinli alışverişçinin, tüketici ve lüks ürünlerdeki avantajlardan faydalanmak için Tmall.com ile Taobao.com’a akın etmesi oldu.

38 Milyar Dolarlık Bekarlar Günü Bahreyn Ekonomisi ile Neredeyse Aynı Büyüklükte

38 Milyar Dolarlık Bekarlar Günü Bahreyn Ekonomisi ile Neredeyse Aynı BüyüklüktePerspektife yerleştirmek gerekirse 38 milyar dolarlık rakam Bahreyn adasının ekonomisi ile yaklaşık olarak aynı büyüklükte. Ayrıca kaynak açısından zengin Botswana’nın büyüklüğünün neredeyse iki katı.

Alibaba’nın rakibi JD.com’la bir araya geldiğinde ise toplam Bekarlar Günü geliri 60 milyar dolara veya Kosta Rika’nın gayri safi yurtiçi hasıla seviyesine ulaştı. Sonuçta bu rakamlar pek çok farklı yönden incelenebilir ama işin özü Çin tüketicisinin canlı ve iyi durumda olduğu ve Çin’in ekonomik yavaşlama raporlarının büyük ölçüde abartıldığı.

Olumlu Demografi Çin’in Lüks Pazarında Güçlü Büyümeye İşaret Ediyor

Olumlu Demografi Çin’in Lüks Pazarında Güçlü Büyümeye İşaret EdiyorDaha fazla Bekarlar Günü harcamaları trendi, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde hanehalkının harcanabilir gelirlerinin de artmakta olduğu anlamına geliyor. Tabii bu, çanta ve güneş gözlüklerinden kıyafetlere, saatlere, mücevherlere, kozmetik ürünlere ve daha fazlasına, lüks malların üreticileri ve perakendecileri için iyi bir haber. Küresel yatırımcılar için de iyi.

GCM Yatırım Banner

ABD-Çin ticaret savaşı gibi yakın zamandaki aksaklıklara rağmen bu gelir artışının ivme kazandığı ve sürdürülebilir olduğuna dair yeterince kanıt var. Birincisi Çin şu anda ABD’den daha fazla zengin insana ev sahipliği yapıyor.

Credit Suisse’nin geçen ay yayınlanan küresel servet hakkındaki raporuna göre Asya ülkesi 4.4 milyon milyonere ev sahipliği yaparken, aynı zamanda dünyanın en çok kazanan yüzde 10’unun 100 milyon üyesine sahip. Tabii ki aralarında Alibaba’nın kurucu ortağı Jack Ma da var.

Hurun Research Institute’nin Çin Zengin Listesi’ne göre Ma, 39 milyar dolarlık net servetin sahibi. Çin’in en çok 1.800 kazananının ortalama serveti ise şaşırtıcı bir şekilde 1.4 milyar dolar. Ayrıca Çin Zengin Listesi’ne bakıldığında genç ve kendi kaynaklarıyla zengin olmuş kişi sayısı da dikkat çekiyor.

Bu yılki listeye eklenen 40 yaş altı 156 kişi, geçen seneye kıyasla yüzde 24’lük artış göstermiş. Araştırma şirketi Wealth-X de Çin’in ultra yüksek net değerli bireylerinin (1 milyar dolardan fazla serveti olanlar) yüzde 27.5’inin 50 yaşın altında olduğunu buldu. Bu yüzde 13’lük küresel ortalamanın çok üzerinde. Daha da ilgi çekeni, aşırı zengin bireylerin büyük bir çoğunluğunun (%93,5) servetini kendi kendine yaratmış olması.

McKinsey & Co. analistleri de Çin’in 1980’lerden sonraki zengin neslinin şu anda lüks alımları körüklediğini vurgulayarak şöyle dedi: “Çin ekonomik bir güç olarak ortaya çıkarken büyüdüler ve şimdi kariyerlerinin ve kazançlarının zirvesindeler, sık sık seyahat ediyorlar ve bireyselliklerini ve başarılarını göstermek için harcıyorlar.”

Lüks Ürünler ve Hizmetler İçin Daha Fazla Ödemek Artan Bir Trend

Lüks Ürünler ve Hizmetler İçin Daha Fazla Ödemek Artan Bir TrendElde edilen tüm bu yeni zenginlik, genç tüketiciler tarafından marka, kaliteli lüks ürünler ve seyahat deneyimleri için kullanılıyor. Mintel tarafından yapılan bir ankete katılan Çinlilerin %91’i satın alım yaparken “kalitenin fiyattan daha önemli” olduğunu söyledi. Mintel’in yardımcı direktörü Jessica Jin’e göre de Çinli tüketiciler bilgili harcama yapanlar haline geliyor.

“Tüketiciler, değerleriyle uyumlu yeni ve daha zengin deneyimler sunan ürünler ve hizmetler için daha fazla ödemeye istekli.” dedi. Örneğin geçtiğimiz ayın sonunda General Motors, 16 yıl önce Çin’de piyasaya sürülmesinden bu yana premium Cadillac CT4’ünün 1 milyon sattığını açıkladı. Bu dönüm noktası, lüks otomobil markaları Audi, BMW ve Mercedes-Benz tarafından yapılan açıklamaları takip etti.

Küresel seyahat ve turizm endüstrisinde de Çinli tüketiciler şu anda lüks ürünler için en büyük harcama yapan ülkeler. Emlak hizmetleri sağlayıcısı Savills’e göre, Çinli tüketicilerin lüks mallar için yaptıkları harcamaların dörtte üçünden fazlası yurt dışı seyahatleri sırasında gerçekleştiriliyor. Lüks perakendeciler de bu eğilimi yakaladı ve pek çoğu, Çinli turistleri çeken şehirlerde yeni mağaza açılışlarına odaklanmayı seçti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.