
Yatırım araçlarının 2019 yılına başlangıçları fazlasıyla hızlı oldu. Özellikle dolar kuru, Asya piyasalarında 5,72 liraya kadar fırladıktan sonra 5,40 – 5,45 bandında dalgalanmaya başladı. Dün 5,25 lira seviyelerinden yükselişe geçerek 5,40 lira sınırına yükselen ve kapanışı 5,3968 liradan gerçekleştiren dolar kuru, TSİ 02:00 sularında 5,7220 liraya fırladı. Bu yükseliş, riskten kaçınma ve algoritmaların etkisi olarak açıklandı.
Dolar kuru TSİ 08:00’de 5,4179 liradan işlem görerek yurt içi piyasalara başladıktan sonra enflasyon rakamlarına odaklandı.Aralık ayı enflasyon rakamları, aylık bazda yüzde 0,40 oranında düşüşe işaret ederken, yıllık bazda yüzde 20,30 düzeyinde arttı. Asya piyasalarında sert yükseliş kaydeden dolar kuru, enflasyon rakamlarını 5,45 liranın üzerinde bekledi. Rakamların açıklanmasıyla birlikte bir miktar gevşedi ve 5,4245 liraya geriledi.
Dolar kurunun Asya piyasalarında gösterdiği sert yükselişin nedeni, dolaylı olarak Apple’ın satış rakamlarını aşağı yönlü revize etmesi oldu. Uluslararası piyasalarda görülen volatiliteye bağlı olarak oluşan riskten kaçış ortamı ve Asya’daki hacimsiz işlemlerin etkisi ise algoritmaların tetiklenmesi, dolar kurunun yükselişinin ana nedeni oldu. Apple’ın satış tahminlerini düşürmesi ile de riskten kaçış işlemleri hızlandı.
Dolar kuru enflasyon rakamlarının ardından yüzde 0,77 oranında artıda 5,4407 lirada seyretmeye başladı.Apple CEO’su Tim Cook’un Çin ekonomisinin yavaşladığını söylemesi ile birlikte piyasalar karıştı. Japonya’da ise tatil nedeniyle piyasaların kapalı olması hacimsiz işlemlere neden oldu. Dolar kuru tüm bu etkenlere bağlı olarak 15 Ekim tarihinden bu yana görülen en yüksek seviyesini kaydetti.
Riskten kaçış işlemlerinin hızlanması ile USD/JPY paritesinde sert düşüşler gözlendi. Buna bağlı olarak da Japonya perakende yatırımcılarının yen karşılığında TL satması da dolar kurunundaki yükselişi tetikleyen önemli etkenlerden birisi oldu. 100 Japon yeninin Türk lirası karşısındaki değeri, 5,0639 liraya ulaşırken, sabahın erken işlemlerinde yüzde 3,5’e yakın yükseliş kaydetti.
Güvenli para birimlerine kaçış artarken, gelişen piyasa paralarındaki kayıplara Türk lirası öncülük etti.TD Securities Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Mitul Kotecha, Türk lirasındaki sert düşüşü tetikleyen unsurları sıralarken, “Zayıf likidite, riskten kaçış ve TL’nin cari açığa bağlı hassasiyetinin birleşimi gibi görünüyor,” ifadelerini kullandı.
Uzmanların yorumlarına bakıldığında ise dolar kurunun 5,42 lira üzerinde kalmaya devam etmesiyle birlikte kısa vadede yönünün yukarı olacağı tahminlerinde bulundukları görülüyor. Aynı zamanda 5,54 lira direncine doğru yükseliş eğiliminin de devam etmesi bekleniyor.