Kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında sular durulmazken, Suudi Arabistan’ın ABD’ye yönelik petrol tehdidi dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı. Buna göre Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonun kanalının genel müdürü Turki Aldakhil, Pazar günü yayınlanan bir fikir yazısında; fiyatın 100 ya da 200 dolarlara çıkabileceğini, hatta bu rakamın iki katına ulaşabileceğini dile getirdi.
Aldakhil’in uyarısının, aradaki gerilim petrol piyasalarını halihazırda yeterince endişelendirmişken gelmesi dikkat çekti. Kaldı ki petrol fiyatları yaşananlardan dolayı güne yükselişle başlamıştı.
Hal böyleyken Al Arabiya’nın genel müdürünün; “ABD Suudi Arabistan’a karşı ekonomik yaptırımlar uygularsa, petrol fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşır” yorumları dikkat çekti.Sonuçta ABD Başkanı Donald Trump, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra ortadan kaybolan Cemal Kaşıkçı olayının arkasından Riyad yönetiminin çıkması durumunda, Krallık’a ağır cezalar verebileceğini söylemişti. Riyad da Trump’ın tehdidine cevap vermekten kaçınmamış, atılacak herhangi bir olumsuz adıma misilleme yapacağını bildirmişti.
“Eğer ABD Suudi Arabistan’a yaptırım uygularsa, tüm dünyayı sallayacak ekonomik bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz” ifadeleriyle mevcut endişeleri iki katına çıkartan Adhakhil; “bu Suudi Arabistan’ın 7.5 milyon varil üretmeyi başaramamasına yol açabilir” dedi. Ayrıca; “eğer 80 dolara ulaşan petrol fiyatları Trump’ı kızdırdıysa, hiç kimse fiyatları 100 ya da 200 dolarlara, hatta bu rakamların iki katına çıkarmamalı” sözlerini kullandı.
Petrol Fiyatlarındaki Değişimleri Canlı Takip Etmek için Tıklayın!
Uluslararası ölçütte Brent ham petrol Pazartesi günü sabah saatlerinde %1.2’lik artışla 81.43 seviyesinde, ABD türü ham petrol ise %1’lik artışla 72.12 dolar seviyesinde gerçekleşti.İlgili haberde enerji gözlemcilerinin Brent petrolü dikkatle takip ettiği ve petrol fiyatlarının yıl başından şimdiye kadar %25’in üzerinde artış gösterdiği hatırlatıldı. Ayriyeten ABD’nin yükselen enerji fiyatlarını sınırlandırmak ve İran’ın petrol arzını telafi etmek için Suudi Arabistan’a güvendiğinin üzeri çizildi.
Fakat teoride Orta Doğu’daki gerginliğin artması petrol fiyatlarını daha da artırabilirdi. Uluslararası Enerji Ajansı da yükselen enerji fiyatlarının yakın zamanda küresel ekonomik büyüme için tehdit oluşturabileceğini düşünüyordu.
Diğer taraftan, Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih’in bugün yaptığı bir açıklamada, petrol piyasası koşullarının şu an zorlu olmasına rağmen Suudi Arabistan’ın gelecek arz kesintilerine karşı bir tampon olarak kalacağını söylediği bildirildi. Halid el-Falih Hindistan’da verdiği demeçte, dünyanın en büyük ihracatçısının küresel ekonomiye güç vermek istediğini dile getirdiği aktarıldı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.