
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bütçe performansının önemine değinerek, Türkiye ekonomisini inşa etmek için yola yeni bir ruh anlayışıyla devam edeceklerini söyledi.
2000’li yıllara gelinmesi ile birlikte küresel ekonomide geçişkenliğin arttığı bir dönem yaşandığını söyleyen Albayrak, bu gelişmelerle Türkiye ekonomisinin dış etkilere karşı daha korunaklı hale gelmesi gerektiğini belirtti.
Yine küresel ekonominin son altı aydır çok ciddi sıkıntılarla mücadele ettiğini, Türkiye ekonomisinin ise bir yıldan fazla zamandır kur atakları ve küresel finans sistemindeki dalgalanmaya karşı güçlü duruş sergilediğini kaydetti.
Küresel ticaret sistemi İpek ve Baharat yollarından sonra yeniden batıdan doğuya kayıyor.Türkiye’nin küresel ekonomi ve finans sistemindeki fırsatları yakalaması gerektiğini söyleyen Albayrak, bunları hayata geçiremediğimiz taktirde bir daha yakalayamayabileceğimizi söyledi. Doğu ekonomisinde önemli merkezler olan Çin ve Hindistan pazarında büyüme olmasıyla önümüzdeki yıllarda batı merkezli küresel ekonomi ve finans ağırlık merkezinde de değişim olabileceğini öngördü.
Küresel ekonomideki belirsizliklerin her geçen gün arttığını ABD ve Avrupa merkez bankalarının para politikasında izlediği yolun öngörülemez bir tablo oluşturduğunu belirtti. Bu kapsamda Türkiye için çok farklı fırsatlar doğduğunu dile getiren Bakan Albayrak, önümüzdeki süreç için yol haritasının da hazırlandığını açıkladı.
Ekonominin en kırılgan noktaları olan cari açık ve enflasyon gibi sorunların son dönemde azaldığını ancak yeniden risk oluşturmaması, düzenli ve sürdürülebilir bir finansman modeli yaratılması ve kaliteli büyüme trendine geçilmesi için hedeflerin belirlendiğini söyledi.
Hazırlanan yol haritası sayesinde Türkiye ekonomisinin ideallerine ulaşacağını, bu çalışma kapsamında alanında uzman deneyimli kadrolar ve liyakat sahibi gençlerle birlikte gece gündüz çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte tam bağımsız Türkiye hayali gerçekleşecek.Son 17 yılda Türkiye’de birçok alanda yatırım yapıldığını Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi adıyla toplanan komitenin hem katılımcı sayısının arttığını hem de en üst karar alma mercii haline getirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte tam bağımsız Türkiye hayalinin gerçekleşebileceğini, bunun da ancak bağımsız ve güçlü ekonomi ile mümkün olduğunu kaydetti.
2002 yılından bu yana sağlık, sosyal, politika, ulaşım, eğitim olmak üzere birçok alanda gelişme sağladığını söyleyen Bakan Albayrak, tüm bu gelişmelerin maruz kaldıkları saldırılara rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti. Cumhuriyetin 100. yıl dönümü yaklaşırken Türkiye ekonomisinde kronik sorun hale gelen meseleler için de kalıcı çözümler üretmeye başladıklarını açıkladı.
Cari açığın ekonomi üzerinde en önemli sorunlardan biri olduğunu, bu nedenle ihracatı artırıp, ithalatı azaltmaya yönelik adımların öncelikleri haline geldiğini anlattı. İthalatı azaltmak için yerli üretimi teşvik etmeye çalıştıklarını söyleyen Albayrak, katma değerli üretime dayalı sektörleri desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.
Birkaç yıl içerisinde Türk lirasına dayalı finansman sağlayabilen bir Türkiye ekonomisi inşa edilecek.2019’u cari fazlada rekor kırarak geçirdiğimizi ve seneyi ekonomiyi küçültmeden cari fazlayla kapatabileceğimizi belirtti. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için enflasyonun mutlaka %5’in altında tutulması gerektiğini söyledi. Yeni Ekonomi Programı kapsamında enflasyonun 2020 yılında %8,5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ihracata dayalı sürdürülebilir büyümeyi yakalayan, cari açığın ve doların etkinliğinin azaltıldığı, Türk lirasına dayalı finansman sağlayabilen bir ekonomi yaratma hedefleri olduğunu anlattı. Cari açığın kapatılması için emeklilik sisteminin reforme edilmesinin önemli olduğunu belirten Albayrak, bu doğrultuda tasarrufların artırılarak ekonomimizin daha güçlü bir hale geleceğini açıkladı.
Son iki yıldır girişimcilere kolaylık sağlandığını ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan iş yapma kolaylığı endeksinde 190 ülke arasından 33. sırada yer aldığımızı belirtti. İstanbul Finans Merkezi hakkında da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak bu adımın finansal alanda daha güçlü bir hale gelmemize yardımcı olacağını kaydetti.
Reel kesim güven endeksinin Kasım ayında 102 seviyesine yükseldiğini, ekonomiye güvenin arttığını ve ihracatın yılın ilk dokuz ayında %7,9 artış gerçekleştirdiğini belirtti. Hedeflenen sektörlerin artırılmasıyla ihracatın daha da artış göstereceğini sözlerine ekledi.