Erzurum İş Dünyası Buluşması’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ülkemize son dönemde ekonomi anlamında birçok saldırı düzenlendiğini ancak Türkiye’nin güçlü potansiyeli ile üstesinden geldiğini belirtti.
Milletin feraseti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği sayesinde bu saldırıları boşa çıkardıklarını, şimdi harekete geçerek Türkiye’nin potansiyelini daha ileriye taşıma zamanı olduğunu dile getirdi.
Yeni dönemde mevcut potansiyeli kesintiye uğratmayacak adımlar atılacak.Pazartesi günü üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığını söyleyen Bakan Albayrak çeyreklik bazda pozitife geçerek yıllık olarak da büyümeye geçildiğini söyledi. 2019 yılının ilk yarısında Türkiye hakkında fazlasıyla olumsuz yorum yapan, ekonomisinin dağılacağına hatta batacağına dair söylemlerde bulunan kişi ve kurumları hatırlatarak son açıklanan rakamların bunları hayal kırıklığına uğratacak şekilde gelişme gösterdiğini belirtti.
Ekonominin toparlanması ve açıklanan verilerin iyi gelmesiyle bu kurum ve kuruluşların da büyüme tahminlerini pozitif yönde revize etmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi. İş talebinin büyümeye katkısının da son dört çeyrektir negatif olmasına rağmen bu yılın üçüncü çeyreğinde pozitife geçerek %1,1 oranına yükseldiğini söyledi.
Aynı şekilde negatif olan sanayi sektörünün büyümeye katkısının da üçüncü çeyrekte %0,3 oranında gerçekleştiğini açıkladı. Bu gelişmeler doğrultusunda 2020 yılında belirledikleri %5 hedefine doğru adım adım ilerlediklerini kaydetti. Dolara güvenip de yatırım yapan kişilerin, kurun şu an geldiği seviyelere bakıldığında kayıpta olduklarına vurgu yaptı.
Kasım ayı enflasyon rakamları hakkında da konuşan Berat Albayrak, %10,56 oranının tahmin ettikleri gibi gerçekleştiğini söyledi.Hem enflasyonda hem de faizlerde ciddi oranda düşüş olduğunu söyleyen Albayrak, bunlara bağlı olarak tüketici ve üretici fiyatlarındaki baskının da azaldığına dikkat çekti. 2019 sonunu %12 enflasyon seviyesinin altında kapatmayı ümit ettiklerini ve son gelişmelerin bu beklentiyi doğrular nitelikte olduğunu kaydetti.
Bu yılın ilk 11 ayında ihracatta %2’ye yakın artış olduğunu, ihracat yapan şirket sayısının da ithalatçıların önüne geçtiğini belirtti. Et ve Süt Kurumu’ndan alacağı olanlara geçen hafta 145 milyon lira ödendiğini, yıl sonuna kadar 500 milyon lira daha ödeme yapılacağın açıkladı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.